Гоблини славе 30 година винилним реиздањем првог албума

БЕОГРАД: Панк рокери Гоблини су винилним реиздањем свог првог албума "Истините приче - 1. део" обележили 30 година од оснивања, а јубилеј намеравају да прославе и крајем јуна у још неодређеном простору београдским концертом, најавили су данас чланови бенда.
s
Фото: Youtube Printscreen

На промоцији "Истинитих прича" (1994), које је након касетног и ЦД издања "Метрополис" први пут објавио као плочу, Кокотовић је рекао да је током три деценије кроз Гоблине "прошла гомила добрих људи".

"Живот наведе да неко изађе и неког новог доведе. Најбоље се се дешава вам ваших очију. То су пробе, заједнички живот. Тридесет година живети са другарима... то је бенд. И сваки бенд, и онај који слави пет година, рекао би - то је највећа ствар", рекао је Кокотовић новинарима у београдском кафеу "Метрополис".

Гоблине су 3. марта 1992. године у Шапцу основали Кокотовић, гитариста Ален Јовановић и певач Бранко Голубовић а након дебија са ког су се истакле песме "„Елесди се враћа кући“, "Ципјонка" и "За Лорену", објавили су и албуме "У магновењу" (1996) и "Ре цонтра" (1999), пре распада бенда.

"Људи који нас добро знају не долазе на велике концерте Гоблина, какви су фестивали, већ у клубове са 100, 150 људи. Та енергија никад не може да се понови на великим бинама. На један велики концерт одсвирамо три, четири мала. Ту се осећамо најбоље, због емотивног односа са публиком .То је најбитнија ствар", истакао је певач Бранко Голубовић Голуб.

Чланови Гоблина најавили су да ће поводом јубилеја највероватњије крајем јуна одржати концерт у Београду, али ће појединости о простору и тачном датуму саопштити накнадно.

Поводом јубилеја бенд на промоцији је говорило неколико новинара који су пратили њихов рад, међу којима се Весна Пантелић из Вечењих новости присетила да је "ЛСД се враћа кући" прва њихова песма коју је чула, да је са Гоблинима неколико година касније урадила интервју за часопис Супертин, а дефинитивно је "постала фан са ''Она мисли да зна''".

"Деведесетих су царевали денс и турбо фолк, а Гоблини су били једни од светлих тачака за мене, уз помоћ чије музике сам пребродила деведесете. Купили су ме одличном музиком. Деведесетих су били много велики бенд у Словенији, а овде култни. Кад су се разишли била сам тужна", рекла је Пантелић.

Истакавши да је бенд повратнички албум "Роба с грешком" (2013) "катапултирао у мејнстрим иако можда нису ни хтели", Пантелић је нагласила да се Гоблини ни са наредним "Једнина" (2019) "не шлепају на стару славу, већ су избацили ремек дело са јаким и зрелим песмама".

Уредница музичке емисије "Бунт" Радиотелевизије Србије Бранка Главоњић оценила је да су Гоблини "прича о оданости, пожртвовању, неодустајању и бескомпромисности".

"Када срећете овакав бенд на концертима и сазнате да бубњар има сломљену кључну кост и свира и даље, колико су имали падова а нису одустали, то фасцинира. Наравно да су мејнстрим бенд и требало би да буду музичка узданица код нас", рекла је Главоњић.

Аутор "Екс Ју рок енциклопедије" Петар Јањатовић, који је био и уредник издања Голубовићеве аутобиографије "Изгужване мисли" (2019), присетио се да му је "један од веселијих тренутака" током пандемије био "један од бољих концерата" Гоблина у Смедеревској паланци где су свирали "старинску варијанту - бина висока десет центиметара и публика ''у бенду''".

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести