И Владимир Тинтор у пројекту ЗФ

Најављујући нову сезону Загребачке филхармоније, први човек овог реномираног оркестра Мирко Бох ставио је у први план пројекат “Фил(м)хармонија”, којим ће ЗФ, и то у Новом Саду, започети нову сезону.
e
Фото: Youtube Printscreen

„У овом европском пројекту повезујемо четири града - уз Нови Сад, још и Илок, Суботицу и Вуковар. Носиоци пројекта су Филхармонија и Музичка омладина Новог Сада, а реч је заправо о 12 вечери музике и филма у склопу којих ће се изводити теме из култних класика Чарлија Чаплина Малишан и Пасји живот, уз пројекције тих филмова, све у посебним амбијентима отворених градских простора. Пројект почиње у септембру у Новом Саду, а потом се наставља у Илоку. У мају следеће године идемо у Суботицу, док смо у Вуковару у јулу”, најавио је Бох.

По његовим речима, очекује се бројна публика, тим пре јер су у питању бесплатни програми. „Гости Загребачке филхармоније биће и шест уметника, које ће одабрати Музичка омладина Новог Сада”, додао је Бох, уз оцену да ће овај пројекат не само допринети културној понуди средина у којима ће гостовати, него и да ће привући бројне туристе.

Говорећи генерално о новој сезони Филхармоније, Бох најављује још један необичан пројекат за овакву врсту оркестра: „ У септембру отварамо и Минимини циклус, намењен клинцима, и то премијерном ’Јежеве кућице’. Реч је о 35 минута дугом музичко-визуалном перформансу. То је, заправо, концертна представа у којој ће глумити Хана Хегедушић, Борко Перић и Владимир Тинтор, а режију потписује Петра Радин. Након представе ће деца моћи доћи на позорницу, видети инструменте, завирити међу ноте, причати с диригентом, музичарима... Желимо им приближити музику и зато нема добне границе, већ родитељи могу довести сву децу, без обзира колико су стара”, појашњава Бох, уз напомену да ће се у истом циклусу, уз неколико реприза ове представе, моћи погледати и “Божић код зимогрозних”, који ће такође режирати Петра Радин.

Иначе, у предстојећој ће сезони Загребачка филхармонија снимити нови ЦД, а њен редовни циклуси понудиће укупнио 22 концерта, који ће, мећу осталим, пред комшијску публику довести пијанисте Ендруа фон Оајена и Симона Трпческог, виолинисткињу Карен Гомјо, диригента и виолинисту Масима Кварту, иначе специјалисту за Паганинијева дела... Када је реч о гостовањима, поред Новог Сада, где ће Филхармонијом дириговати Крешимир Батинић, пред оркестром су наступи у Бечу, Дрездену, Минхену, Цириху и Франкфурту, и то под управом маестра Кристјана Јарвија, за којег многи критичари тврде да спада мећу најиновативније диригенате данашњице.      

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести