Изашао нови албум Амире Медуњанин: Концерт у Новом Саду за финале јубилеја

Велика звезда world music-a, интерпретаторка севдаха Амира Медуњанин, објавила је нови студијски албум “Асцендинг” којим обележава петнаесту годишњицу уметничког рада.
amira copy
Фото: Dnevnik.rs

Албум у издању загребачког Jugoton-Croatia Recordsa представља ретроспективу њеног целоукупног музичког опуса, али није у питању типична “бест оф” компилација, већ ипак нешто више, јер како и сама певачица каже, „поставља нове смернице” за наставак њеног музичког путовања које је до сада у потпуности било посвећено промовисању традиционалне музике Босне и Херцеговине, али и целог региона.

„Искрено, нисам желела да изађем са некаквом сувопарном компилацијом песама с претходних албума. Не уклапа се то у причу о нама самима. Иако се у случају “Асцендинг” ради о рекапитулацији мог досадашњег музичког живота, поред већ објављених песама, које су при томе снимљене у новим аранжманима, на албуму се налази и неколико нумера које сам изводила на концертима, али никада нисам имала прилику да их снимим, а ту су и нове композиције које су нашле место у овом концепту“, описује Амира.

Протеклих деценију и по каријере Амире Медуњанин обележили су, поред пет студијских албума, пре свега сјајни концерти широм света, па ће тако и „Асцендинг” праву промоцију заправо доживети следећег петка, 3. августа, у Пулској арени, где ће „босанска Били Холидеј” сад гостовати први пут. У њеној пратњи на овом великом музичком хепенингу, за који су карте већ увелико распродате, биће гудачки ансамбл из Норвешке, ТрондхеимСолистене. Овај камерни састав три пута је номинован за награду Греми у категорији класичне музике, а Амира Медуњанин је с њим већ наступила у новембру 2017. у концертној дворани у Трондхајму.

„У Пулској арени ће бити и моји пријатељи и сарадници: гитариста Анте Гело, пијаниста Бојан Зулфикарпашић, контрабасиста Звонимир Шестак, те драги гости, гитаристи Бошко Јовић и Никола Стајић. А можда ће бити и неких изненађења на подијуму. Тек, искрено верујем да ће први сусрет публике и мене у пулској Арени бити непоновљив. Уосталом, последњих петнаест година сам живела музику и, када се осврнем, све ми изгледа као диван сан. Сад желим да поделим тај сан са свим добрим људима који се буду нашли на концерту“, навела је певачица.

Како „Дневник” сазнаје, Нови Сад ће у децембру бити домаћин својеврсног финала концертног обележавања Амириног музичког јубилеја. Наиме, у организацији Музичке омладине Новог Сада у припреми је истински спектакл, где би на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта љубимица овдашње публике промовисала “Асцендинг”, и то у друштву формације с којом до сада никада није наступила у срцу Војводине.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести