КАД КЛАСИЧНЕ НОТЕ УЂУ У ДОМОВЕ: ауторка и водитељка РТС-а СИЛВАНА ГРУЈИЋ открива ко су ДРАГУЉИ емисије „ВОЛИМ КЛАСИКУ”

Емисија „Волим класику”, чији је главни циљ приближити класичну музику публици, а нарочито младима, а у којој композиције из репертоара класичне музике изводе велики оркестри, хорови, ансамбли, вокални и инструментални солисти,  у текућој телевизијској сезони емитује се два пута месечно, сваке друге недеље у месецу од 21 час на другом програму Радио-телевизије Србије.
1
Фото: Никола Ристић / РТС

Ауторка, уредница и водитељка емисије Силвана Грујић за наш лист истиче да кроз ову емисију представљају највредније у нашој култури и уметности - велика извођачка и ауторска имена која гостују и свирају у емисији и чија се дела изводе.

– Изазов је урадити у исто време квалитетан и питак програм занимљив широкој публици, а наше циљне групе су широка публика - љубитељи класичне музике, музички професионалци и нови млади нараштаји који ће заволети класичну музику и бити нова публика – прича Силвана Грујић за наш ТВ додатак.

Посебни драгуљи су млади таленти којих у Србији има много и они су наше велико богатство. То су омладински и дечји оркестри, камерни састави и истакнути вокални и инструментални солисти

Ауторка објашњава и да млађим нараштајима није толико тешко приближити класичну музику, али да им треба, ипак, понудити квалитет.

– Они су отворени за учење и примање нових садржаја, наравно треба их прилагодити њиховим начинима перцепције, како музике, тако и садржаја и информација – објашњава Силвана Грујић. – Ми смо, уз стандардне садржаје, увели топ листу класичне музике - хитова који се изводе у емисији и за које публика може да гласа путем друштвених мрежа и официјелног Јутјуб канала РТС Класика. Очекивања верне публике су да у програмима буду присутни садржаји класичне музике и када им се понуди емисија са актуелним, занимљивим гостима који представљају врхунске интерпретације у студију, онда је то садржај вредан пажње и веома су задовољни што доказују похвалама које добијамо.


Il Divo ексклузивно пред камером  РТС-а

У наредном издању емисије „Волим класику“, која је на програму у недељу, 19. новембра на РТС 2 од 21 час гостује репрезентативни ансамбл Факултета уметности у Нишу – Кончертанте, под управом уметничког руководиоца Милене Ињац. Инспирисани звуком Пјацоле и Аргентине, уз оркестар као солисти наступају Јован Богосављевић – виолиниста и композитор и Марија Рајковић – виолинисткиња. Обраде оперских арија и песама изводи Београдски квартет харфи који предводи харфисткиња и педагог Дијана Сретеновић. У емисији ће бити премијерно емитован ексклузивни интервју са саставом Il Divo снимљен непосредно пре почетка београдског концерта.


Емисија је осмишљена и као својеврсни полигон за представљање садржаја из области класичне музике и да се у њој емитују неке од најзанимљивијих прича о музичким инструментима, домаћим и светским музичким звездама и концертима, али и да класична музика кроз овај ТВ формат уђе у домове широм Србије. Музичка уредница емисије је Јована Аврамовић, а редитељи Петар Станојловић и Иван Милановић. Уз Силвану, у сваком издању емисије домаћин је и управник Коларчеве задужбине Александар Пековић.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести