Кањижа у знаку џеза: Одржавање у животу фестивалског пламена

Међународни yез фестивал у Кањижи, одржава се данас и сутра, 14. и 15. септембра, са знатно скромнијим програмом него ранијих година.
Jasna Jovicevis i Silvester Miklos
Фото: KA JAZZ

Организатори предочавају да се дводневни догађај органзује са  жељом да се одржи фестивалски пламен у животу. Упркос околностима под којима се фестивал одржава,  овог пута на малој сцени Дома уметности на програму су четири врло специфичне и различите музичке продукције које ће извести уметници из пет земаља, а за све концерте улазак је бесплатан.

Уметнички директор фестивала Дејан Вујиновић напомиње да поклоници фестивала већ добро знају, али да није на одмет то понови, да су бине кањишког yез фестивала још од његових почетака место сусрета музичких корена и савремене импровизације, а последњих година и место за презентацију слободних уметничких форми, музичких експеримената, фузија и иновација.

Према уверавању Вујиновића, тако и овогодишњи програм жанровски покрива поља која се дотичу фри-yеза и савремене импровизоване музике, а у фокусу овогодишњег фестивала су даме у yезу. Првог дана фестивала вечерас од 20 сати наступа аустријски дуо Пиа Палме и Томас Стемпковски, а од 21.30 наша Јасна Јовићевић у комбинацији са гостом из Мађарске Силвестером Миклошом.  

У суботу, другог дана вече такође отвара српско-мађарски дуо Тијана Станковић-Алберт Маркош, а финиш фестивала зачиниће аустријско-шведска кобинација Игните бy Цасеy и Јохан Моир.

Покровитељи фестивала су Општина Кањижа, Аустријски културни форум, Шведски одбор за уметност и Инфостуд група, а продукциони партнери су Образовно-културна установа ЦНЕСА, Арт гарни хотел из Кањиже и Аудио Солутионс.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести