Керкез: Улога Турандот је божанствена

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је оперска певачица Сања Керкез, која ће вечерас наступити први пут у улози Турандот у истоименој опери редитеља Марија Павла Дел Монака у Народном позоришту у Београду.
Танјуг/З. Жестић/Сања Керкез
Фото: Танјуг/З. Жестић/Сања Керкез

Керкез је истакла да у "Турандоту" наступа са колегом Јанком Синадиновићем који прославља 25 година рада.

"Нас двоје свих 25 година радимо на представама. Често смо на сцени заједно. Надам се да је пред нама још толико заједничког рада", рекла је Керкез.

Улога принцезе Турандот у опери Ђакома Пучинија је за Керкез "божанствена", пошто је у питању "стамена и јака жена".

"Она је страшно одлучна да никад не посустане пред неким мушкарцом. Толико је сурова да свима одрубљује главу", напоменула је уметница.

Керкез је подсетила да је либрето Ђузепеа Адамија и Рената Симонија написан пема бајци, "а свака бајка је, према њеним речима, "утемељена на реалном животу, породичним, партнерским или пријатељским односима". 

"Суштина сваке бајке је да љубав побеђује. И Калаф са својом љубављу је и успео да отопли ледену принцезу. То може да се аплицира на све сегменте живота. Живимо у дуалном свету, имамо добро и мање добро, бело и црно. Светлост је ипак јача од таме", навела је Керкез.

Пошто има велики дијапазон репертоара, Керкез признаје да је Турандот само једна од улога које је певала, док је Норма из истоимене опере "посебна за сваку певачицу  - она је на једну страну, а све остале улоге на другу".

Упитана как овиди будућност опере у доба технолошких револуција, Керкез је истакла да "људски глас ништа не може да замени, никаква технолошка иновација и робот.

Сматра да оперу могу унапредити дигиталне сценографије и модернији костими и да ће се она мењати у визуелном смислу.

"Међутим, опера као вековна традиција не може тек тако да пропадне, јер јој кроз векове нису увек сви били наклоњени. А опера је опстала. Она је високофреквентна, утиче јако добро на људску душу. А то што буди у људима је оно што људима треба. И док је људског века биће ове уметности", рекла је Керкез.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести