Клавирска верзија "Русије" на рођендан Владе Дивљана

БЕОГРАД: Познати пијанисти Александар Шандоров и Немања Николић, из састава "4 Маљчика", објавили су данас, 10. маја - на рођендан преминулог Владе Дивљана, сингл и спот - инструменталну верзију песме његове групе Идоли "Русија", прожето делом руског композитора Сергеја Прокофјева.
e
Фото: Youtube Printscreen

Тандем клавирских уметника је већ снимао спотове као синглове за композиције преминулог рок музичара Дивљана - "Ретко те виђам са девојкама” и “Док добује киша”, а са “Русијом” као мини трилогијом, најављују концертни албум снимљен на Коларцу у Београду крајем 2020. године.

Тада су у специфичном концепту изводили спој музике Дивљана (1958-2015) и Прокофјева (1891-1953).

Ауторска песма "Русија" се појавила на чувеном албуму новоталасне групе Идоли - "Одбрана и последњи дани” а касније и на самосталном албуму музичара "Одбрана и заштита" (1996).

Пијаниста Шандоров, иначе верни Дивљанов сарадник, истакао је да је читава идеја покренута с песмом ''Русија'', с кратким уводом који је сам почетак трећег концерта за клавир и оркестар Прокофјева.

Било је то на снимању веома хваљеног и запаженог филма "Небеска тема - Прича о Влади Дивљану” (2019) Младена Матичевића.

“Заправо се клавирски и не разликује сувише од онога што сам свирао у бенду када смо је изводили", присећа се Шандоров.

Спот "Русија" аутора Братислава Стевановића најављује живи албум "4 Маљчика", чији су издавачи промотерска кућа Long Play и Друштво љубитеља популарне културе.

Блиски пријатељ, сарадник на првом Дивљановом самосталном албуму "Тајни живот А. П. Шандорова" (1988), члан пратећих бендова Олд Старс и Невладина организација, Шандоров је са Дивљаном одавно маштао о споју две музике.

"Лично гајим велику страст према музици Прокофјева, он ми је поред Моцарта омиљен композитор, као и Влади. Уз подршку управо Владе сам магистрирао на ''Трећем концерту за клавир и оркестар'' и тиме се прославио", истиче Шандоров.

Пуно је наступао, с великим оркестрима и познатим диригентима, а тај ''Трећи концерт'' Прокофјева веома је важан за ову причу, наводи пијаниста.

Он је много касније током снимања споменутог документарног филма ''Небеска тема'', имајући све ово на уму, једну малу тему Прокофјева развио у Владину песму и како признаје, одмах је схватио колико то добро звучи.

Чим се завршило снимање филма пожелео је да ову идеју подигне на знатно виши ниво.

"Влада и ја смо иначе разговарали да би било занимљиво да у неким каснијим годинама, своје музичке идеје представимо у Коларцу. Нјегова болест нас је спречила да то реализујемо", закључује Шандоров.

Професор на Факултету музичке уметности у Београду Шандоров је са својим колегом пијанистом Немањом Николићем премијерно представио спој музике Дивљана и Прокофјева, на два концерта исте вечери 30. октобра 2020. године у Коларцу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести