Колар: Владa Дивљан је био човек којег се не стидиш

БЕОГРАД: Влада никада није размишљао како ће некоме доћи крај и због тога нема смисла да концерт у његову част буде неко плакање, казао је Тањугу Зденко Колар некадашњи басиста Идола који ће заједно бендом "Невладина организација" наступити 10. маја на концерту "Сањај ме, сањај" у част прерано преминулог Владе Дивљана на сцени Сава центра. 
zdenko kolar tanjug
Фото: Tanjug

Легендарни фронтмен Идола и успешни композитор примењене музике Влада Дивљан 10. маја би прославио 60. рођендан.

Тог дана ће се на сцени Сава центра окупити Дивљанови пријатељи и поштоваоци на концерту који носи име по његовој чувеној песми "Сањај ме сањај". 

Пред београдском публиком Дивљанове песме извешће Момчило Бајагић Бајага, Корнелије Бата Ковач, Душан Којић - Која, Зоран Костић - Цане, Дарко Рундек, Горан Васовић - Васке, Зоран Предин, Рамбо Амадеус...

Домаћини концерта биће Зденко Колар и Александар Шандоров са Невладином организацијом и Макс Јуричић са својим Љетним кином.

Колар је био пријатељ са Дивљаном од најранијих дана своје младости. 

Он напомиње да је Дивљан увек био весео човек који је имао стрпљења да сваког саслуша. 

"Људи су сретали Владу на пијаци, у продавници, у улазу у којем је жовео и стално разговарали са њим о музици и свему што су хтели да поделе са њим. Владу су сви волели. Био је човек којег се не стидиш. Свако ме је било драго да макар неколико речи прозбори са Владом Дивљаном" казао је Колар. 

Он је истакао да је после Дивљанове смрти обећао себи да више никада неће одсвирати песме "Русија" и "Однеси ме" 

"Скочио сам себи у уста. Свирао сам те песме на комеморацији мом пријатељу и мислио сам да је тај део мог живота завршен. Како је време пролазило схватио сам да би и Влада волео да свирамо те песме. Наравно да ће се и те песме наћи на репертоару концерта у Сава центру." 

Фото: Tanjug

О популарности Дивљанових песама у различитим слојевима друштва Колар каже да су људи препознали једноставност, љубав и топлину коју је музиком слао свету његов пријатељ. 

"Влада никада није желео да компликује живот. Никада није злоупотребљавао хармоније и скале и компликовао музику да би испао паметнији...Својим песмама обраћао се свима на јединствен начин"

Цењени пијаниста Александар Шандоров био је добар пријатељ са Владом Дивљаном. 

Шандоров је такође члан бенда "Невладина организациоја". 

Он напомиње да је огромна љубав коју је Дивљан уложио у читав свој живот главни састојак велике популарности музике коју је писао и изводио. 

"Нема човека који се није пронашао у некој од Владиних песама песама. Овај концерт је замишљен заправо велика радост којим ћемо славити Владину огрмну љубав према људима и музици. Влада је био изузетно отворен према свим жанровима музике...Према џезу, року, попу, изворној музици, византијској музици...Кроз његов филтер је излазило нешто најдивније и најплеменитије" казао је Шандоров. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести