Концерт ансамбла „Лигети” у уторак у Синагоги

Ансамбл “Лигети” из Мађарске наступиће сутра, у уторак, на концерту у Синагоги, на којем ће извести дела мађарских композитора 20. и 21. века.
fejervari
Фото: С. Дорошки

Концерт почиње у 20 часова, а улаз је слободан. Овај програм се реализује у сарадњи с Амбасадом Мађарске, Институтом „Колегиум Хунгарикум” и Академијом уметности у Новом Саду, а организатор је Музичка омладина Новог Сада. Диригент и уметнички руководилац ансамбла “Лигети” је Золтан Рац, а солисти су Јожеф Балог, Золтан Фејервари, клавир, и Миклош Лукач, цимбал.

Програм ансамбла „Лигети“ чине дела четири највећа композитора 20.и 21. века мађарске музике: Бартока, Лигетија, Куртага и Етвеша који су међусобно повезани многим нитима. На овом концерту „Лигети“ ће извести Куртагов Дувачки квинтет оп. 2 (1959), Бартокову Сонату за два клавира и удараљке (1937), Лигетијев Камерни концерт (1969/1970) и Етвешов Да капо, за цимбало и оркестар (2014).

Ансамбл „Лигети“ је оформљен у мају поводом обележавања 95. годишњице рођења Ђерђа Лигетија, с циљем неговања најбоље традиције мађарске музичке уметности, као и представљања нових музичких дела. Уметничке вође су Андраш Келер и Золтан Рац, који сматрају да је „Лигети таква звезда модерне музике да се никада нећемо изгубити ако је пратимо“.

Пијаниста Јожеф Балог је своју репутацију стекао као извођач Листових дела да би се у последњих десет година његово интересовање преусмерило ка модерној музици. Тако је овај уметник постао један од признатијих извођача Бартокових композиција.

Други пијаниста овог ансамбла Золтан Фејервари је награђиван на више међународних такмичења и победник је Монтреалског међународног такмичења 2017. године. Студије је завршио у Будимпешти и Мадриду, а међу његовим професорима је и Ђерђ Куртаг.

Миклош Лукач је свестрани уметник, цимбалиста, мајстор свог инструмента. Свира народну, класичну, модерну и yез музику. Један је од иницијатора и чланова жирија Првог међународног цимбалског такмичења.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести