Концерт добродошлице новом клавиру у Синагоги

Угледни новосадски пијанисти и ансамбли ће, у четвртак у 20 часова у Синагоги, својим наступом пожелети добродошлицу новом концертном клавиру марке “Шигеру Каваји” чији је власник од скоро Музичка омладина Новог Сада (Монс). Улаз на концерт је слободан.
sinagoga jevreji
Фото: Dnevnik.rs

Овај изузетни и драгоцени инструмент, један од најугледнијих и најактивнијих организатора музичких догађања у нашем граду - Монс, купио је од средстава пројекта “Фил(м)хармонија”, који је суфинансиран из Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 – 2020.

- Ово ће бити први концерт на новом клавиру, а Музичка омладина Новог Сада је желела да његова каријера започне еминентним уметницима с новосадске музичке сцене. Нови “Каваји” ће, уосталом, и служити нашим већ афирмисаним, али и будућим музичарима, као и наравно, гостима из иностранства - напомињу у МОНС-у.

На овом првом концерту, “ватрено крштење” са “Шигеру Каваји” клавиром имаће: Рита Кинка & ТАЈЈ квартет, Бранка Парлић, Александар Ђермановић, Јулија Бал, Ингмар дуо, Мајамисти трио и Александар Дујин трио.

- Један од главних циљева пројекта “Фил(м)хармонија”, поред унапређења прекограничне сарадње посредством иновативног и атрактивног културног програма – емитовања немих филмова Чарлија Чаплина уз  фантастично живо извођење музике Загребачке филхармоније, који је премијерно приказан у Новом Саду од 3. до 5. септембра, а потом у Илоку, док ће у 2020. бити реализован у Суботици и у Вуковару, јесте и побољшање услова и квалитета рада партнера - истичу у Монсу, који цео месец октобар посвећују новом клавиру.

Музичка омладина Новог Сада, коју је за партнера на пројекту “Фил(м)хармонија” одбрао главни носилац пројекта – Загребачка филхармонија, изабрала је клавир. Позивајући публику да дође на најављену промоцију новог инструмента, Музичка омладина Новог Сада – власник  новог клавира и организатор најављеног концерта, истиче да “верује да ће се доласком новог, драгоценог музичког инструмента у наш град повећати број квалитетних уметничких дешавања у нашем граду и обогатити наша музичка сцена.”

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести