Концерт камерне музике Рудолфа Бручија

НОВИ САД: Концерт камерне музике академика Рудолфа Бручија, поводом стогодишњице рођења овог нашег композитора, биће приређен сутра увече у 19 часова у Огранку САНУ у Новом Саду (Николе Пашића 6).
sanu
Фото: Dnevnik.rs

Биће изведено неколико Бручијевих камерних дела, које је изабрао аутор програма овог концерта Борислав Чичовачки.  

Програм концерта садржи следећа Бручијева дела: “Велики господин Дунав”, за глас, клавир, дувачки квинтет и удараљке (1991), на стихове Васка Попе; “Гусларска”, за соло виолину (1992), “Чаробна фрула”, за флауту и клавир (1991) која ће премијерно бити изведена; “Скерцо”, за соло хармонику (1964); Дувачки квинтет (1973); “Видик иза склопљених очију”, четири песме из циклуса за сопран и клавир (1985), на стихове кинексе лирике; “Л’анима”, трио за флауту, кларнет и клавир (1990); “Елегија истријана”, за соло виолу (2000); и “Међумурске игре”, за кларинет и хармонику (1974).

На концерту учествују: Анета Илић, сопран, Соња Антунић, флаута, Мирјана Нешковић, виолина, Душица Половина, виолина, Слободанка Стевић, клавир, Александар Стефановић, хармоника, Борислав Чичовачки, обоа, Александар Тасић, кларинет, Иван Јотић, фагот, Милан Роксандић, хорна, и Дарко Карлечик, удараљке. Диригент је Тамара Петијевић.

Рудолф Бручи (1917-2002) је један од наших најзначајнијих композитора, који је највише уметничке домете остварио у области симфонијске и сценске музике. Сматра се једним од наших највећих симфоничара, и најзначајнијих и најплоднијих стваралаца модернизма у српској музици током 60 - их и 70-их година прошлог века. Један је од оснивача Академије уметности у Новм Саду, њен први декан и професор композиције.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести