Концерт у Синагоги: Цонцонг Чаи свира Брамса и Листа

НОВИ САД: Један од најистакнутијих светских пијаниста млађе генерације Цонцонг Чаи из Кине наступиће вечерас у 20 часова на концерту у новосадској Синагоги.
cong cong cai
Фото: Youtube Printscreen

На програму концерта Цонцонг Чаија су Шест комада за клавир оп.118 Јоханеса Брамса, композиције кинеских аутора, „Јесењи месец над мирним језером“ Чен Пеи Ксун и „Река Лиу Јанг“ Ванг Џиан Зонга, као и Соната у х-молу Франца Листа.      

Овај пијаниста за кога критичари тврде да је уметник посебне индивидуалности и невероватне техничке спреме наступао је широм Азије, Европе и Америке, освајајући прве награде на угледним музичким такмичењима у Падови у Италији, као и у Филаделфији и Даласу у САД.

Он је такође добитник Гран - прија на Међународном клавирском такмичењу Метрополитен у Њујорку и апсолутни је победник Интернационалног музичког такмичења Ибла фондације у Италији 2013. године.

Чаи је сарађивао са еминентним диригентима Ричардом Макејом, Робертом Вардом, Бенyамином Клајном, свирајући као солиста са симфонијским оркестром Хејз из Колорада, у САД, симфоничарима из Гуан Ћиана у Кини, Бечким интернационалним оркестром и другим ансамблима.

Цонцонг Чаи је завршио студије на Академији за извођачке уметости у Хонгконгу у класи професорке Еленор Вонг, докторирао је на Универзитету у Канзасу код професора Џека Винерока, а однедавно предаје на Конзерваторијуму у Вухану у Кини.

Б. Х.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести