Концерт у знак сећања на Драгољуба Ђуричића

БЕОГРАД: Хуманитарни концерт у част омиљеног и чувеног бубњара Драгољуба Ђуричића (1953-2021) одржан је вечерас на Великој сцени позоришта Атеље 212 у Београду као веома емотивно путовање кроз једну богату каријеру.
k
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Колажни, мозаични, мултимедијални уметнички спектакл обрадовао је и расплакао публику која је волела стваралаштво значајног музичара.

Учествовали су многи популарни домаћи и регионални рокери у чијим је групама Ђуричић оставио дубок траг, али и млади сарадници чији је он био лидер.

Били су ту Драгољубови бубњари и београдска репрезентација бубњара, Влатко Стефановски и његов син Јан Стефановски, ЈУ група, Кербер, Никола Чутурило - Чутура, Дејан Цукић и Спори ритам бенд, као и Ђурађ Ђуричић, Дуда Безуха, Александар Локнер, Џони Дункић и Пеђа Милановић.

Овогодишњи концерт организовала је издавачка - дискографска кућа “Lampshade Media” која је окупила врхунске рок музичаре.

Осим концерта, приређена је и мања изложба Драгољубових радова и фотографија, јер је као уметник био веома свестран.

Такође, на великом платну приказани су ТВ интервјуи и фотографије бубњара.

Концерт је био хуманитарног карактера, а сав приход од улазница намењен је Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

Човек са највећим осмехом на домаћој музичкој сцени, који је преминуо у марту 2021. од последица корона вируса, тако је постхумно добио своје прво “Ин мемориам” вече као сећање на непролазног уметника и његов допринос овој професији. Ђуричић је, наиме, једном годишње држао концерте управо у Атељеу 212, а на њима је учествовала бубњарска елита Србије и некадашње Југославије.

Комплетан програм је режирао Милутин Петровић, а глумица Горица Поповић је све време била у улози домаћина и водича кроз биографију и каријеру рок бубњара.

Жеља свих који воле великог бубњара јесте да се настави традиција вечери коју је он створио и да му се убудуће сваке године концертом одаје почаст за велике заслуге и све што оставио домаћој музици.

"Балканска лавина" од десетак бубњара је прва ефектно наступила док се симултано на видео пројекцији одвијала анимација која се лагано претварала у портрет Драгољуба.

Фронтмен нишког рок бенда Кербер Горан Шепа Гале, познатији као Гале Кербер, уз коментар да је Драгољуб са 6 година свирања у групи, постао члан племена Кербер заувек, отпевао три песме "Човек од меда", "Сеобе", "Боље да сам друге љубио".

Дејан Цукић приредио је такође три поп рок хита "Долази тихо", "Спори ритам" и "Ја би да певам", које је снимао са Драгољубом и подигао је салу на ноге.

Никола Чутурило Чутура извео је нумере "Кишобран", "Воли ме", и два пута свој хит "Београде", прво са два сасвим малена дечака Лавом и Милошем Деспотовићем, да би кормило преузели онда на исту нумеру браће Јелић Драги и Жика из YУ групе, која траје на рок сцени већ 52 године.

Извели су композиције "Аутобус за рај", "Да си ММ или ББ" и "Банки је 7", на којој се прикључио на гитари поново Чутура.

Жика се присетио да је Драгољуб био добро неколико дана пред фатални исход у марту 2021. и у том тренутку је зајецао и готово заплакао.

Македонски виртуоз на гитари певач, композитор и врхунски музичар Влатко Стефановски са својим сином Јаном Стефановским све је одушевио хитовима своје бивше етно рок џез групе "Леб и сол", чији је Ђуричић био важан члан, па су посетиоци уживали уз "Учи ме мајко, карај ме", "Бистра вода", "Гипсy сонг".

Влатко је са великим емоцијама рекао да је "одлицна идеја да се овим концертом никада не заборави Драгољуб и његова душа, срце, енергија".

За сам крај овог емотивног спектакла сви музичари су заједно на бини одсвирали чувени рок хит "Simpathy for the Devil" групе Ролинг стоунс, а за микрофоном је био Дејан Цукић.

Концерт спектакл од скоро два и по сата расплакао је многе у публици и на позорници коју су сви редом послали поруку да свог дивног колегу не могу никако заборавити.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести