Концерт војвођанских симфоничара у Синагоги

Војвођански симфонијски оркестар приређује вечерас у 20 часова концерт у Синагоги, на којем ће као солисткиња наступити руска пијанисткиња Полина Осетинска, први пут пред публиком у Новом Саду.
sinagoga
Фото: Youtube Printscreen

Под диригентском палицом Марка Хриберника,актуелног директора опере у Љубљани, биће изведени Концерт за клавир у бе-молу Петра Иљича Чајковског, а потом  Концертна увертира „Хебриди” и Шкотску симфонију  Феликса Менделсона.

Полина Осетинска названа је „чудом од детета“, јер је са само шест година имала свој први концерт. Са седам година примљена је у Централну музичку школу Московског конзерваторијума. Први учитељ био је њен отац Олег Осетински, иначе врло строг, о чијим је суровим методама касније искрено писала у својој мемоарској књизи „Збогом, туго”. Студије је била наставила на Лењинградском конзерваторијуму, код Марине Волф, и касније на Московском конзерваторијуму код Вере Горностајеве. Данас је истинска звезда светске сцене. Наступа у најчувенијим концертним дворанама и учествује на престижним фестивалима широм света, у Европи, Русији и САД - у. Наступала је са Маријинским оркестром, Националним симфонијским оркестром Татарстана, Филхармонијским оркестром Санкт Петербурга, Државним академским симфонијским оркестром Русије „Евгениј Светланов“, и Токијским филхармонијским оркестром, између осталих. Међу партнерима на сцени били су јој и Максим Венгеров, Теодор Куренцис, Владимир Спиваков, и други. „Она је очигледно пијанисткиња вишег реда. Њен тон је дубок и богат, њена артикулација беспрекорна, а њен осећај за пулс музике коју свира је природан, као и дисање - то је нешто чему се не може научити - наводе о њој критичари”.

Улазнице за концерт се продају се у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2), од 9 до 13 часова, као и вечерас у холу Синагоге. 

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести