Концерт „Ву Веј” у КЦВ „Милош Црњански”

У Културном центру Војводине „Милош Црњански”, у Новом Саду, у петак увече, у 20 сати, биће одржан концерт ансамбла „Ву Веј”, у оквиру 2К+ антифестивала, који већ годинама прави веома необичне музичке програме.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Састав „Ву Веј” чине Дуња Црњански (клавир) и Даниел Море (контрабас). Они свирају амбијенталну импровизовану музику, уз елементе џеза и класике. Заједно су издали албум „Стара планина” 2022. године, који може да се чује на интернет платформи Бендкамп.

Од Дуње Црњански, пред концерт, сазнајемо да се двојац „Ву Веј” бави текстуалним партитурама и инструктивним партитурама за импровизацију. Обоје воле концепт „Дип лисенинг” (активно слушање са емпатијом и разумевањем).

Програм концерта састава „Ву Веј” у Културном центру Војводине „Милош Црњански” биће композиције „Лисенинг” (текст Дуња Црњански), „Стара планина” (текст Даниел Море) и „Бис-пис” (идеја Даниел Море).

Визуале за концерт креирао је Никола Рајић.

Дуња Црњански (Нови Сад, 1991) завршила је мастер студије клавира на Академији уметности у Новом Саду (2013) и специјалистичке студије камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду (2018). Бави се савременом, експерименталном музиком и активна је на локалној сцени извођачких уметности.

Суоснивачица је ансамбла „Рестрикције„, „Хаулајт”, „Ву Веј” и Платформе за савремену уметност и културу „Практикабл„. Од 2011. чланица је организације „Пер.Арт„ која делује у области савремене извођачке уметности. Чланица је и колектива „Покретница„ од 2015. године, а у организацији фестивала „Покретница„ је од 2019. године у улози селекторке и организаторке. Од 2016. Године, као коауторка и извођачица са Фросином Димовском, развија пројекат „Одузимање времена„ – серијал перформанса који су до сада изводиле у Новом Саду (Србија), Техерану (Иран) и Макау (Кина). Од 2013. ради у Музичкој школи „Исидор Бајић„ као клавирска сарадница и наставница клавира. Редовно наступа у програмима 2К+ у организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански”.

Добитница је награде „Искре Културе” коју Културни центар Војводине „Милош Црњански” додељује за савремено стваралаштво младом аутору до 35 година.

Даниел Море (1988) је израелски/ мексички музичар, контрабасиста и импровизатор, који живи и ради у Новом Саду. Свестрани је музичар са великим искуством и креће се у различитим правцима – од класичне музике – преко ворлд мјузика до џеза, посебно истражујући савремену музику и импровизацију. Аутор је серије радионица слободне импровизације „Џаст лисен”.

Алумниста је Универзитета уметности у Берну и Јерусалимске академије за музику и игру, а тренутно је на интердисциплинарним докторским студијама на Универзитету уметности у Београду.

Активан је у различитим савременим музичким и уметничким пројектима који укључују импровизацију, покрет и мултимедијалну уметност, уз сарадњу са компјутерским програмерима и визуелним уметницима у циљу даљег остваривања својих идеја.

Улаз на концерт је слободан.     

И. Б.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести