Концертна сезона у Србији у пуном јеку током целог лета

БЕОГРАД: Сезона концерата после дуже паузе услед пандемије коначно се наставља и, према истраживању Тањуга, током јуна и јула су већ заказани велики фестивали - Гуитар арт фест у Београду, Арсенал фест у Крагујевцу и Егзит у Новом Саду.
koncert
Фото: pixabay.com

Предстојећи викенд у престоници, ако се не рачунају концерти инструменталне класичне музике на сцени Коларца или Сали Београдске филхармоније, биће у знаку поп и рок музике, иако су такви наступи за већи број публике до јуче били забрањени.

Тако ће сутра наступ имати Ана Ћурчин са својом групом “Ana & the Changes“ у Дому омладине, а близу ње у Комбанк Дворани своје музичко-поетско вече ће реализовати популарни глумац Иван Босиљчић.

Недеља, 30. мај је резервисана такође за Комбанк Дворану и Слободана Тркуљу са групом “Балканополис”, док ће у исто време славни виолиниста Стефан Миленковић одржати концерт са оркестром “Музикон” у атрактивној Ботаничкој башти.

Месец јун доноси већ првог дана музичку смотру 22. Guitar Art Fest на сцени Дома омладине, Комбанк Дворане и Коларца, у трајању до 5. јуна.

Већ четири пута одложени, сада коначно премијерно у Београд стиже италијанска квартет атракција “40 Fingers”.

Концерт “Guitar Rhapsody” представиће познату филмску музику, ауторске песме, са култним мелодијама и популарним обрадама поп и рок хитова у посебном аранжману за 4 гитаре.

Светска премијера концерта за симфонијски оркестар и гитару “Recuerdos de Belgrado” одржаће се 5. јуна на Коларцу, када наступа Симфонијски хор и оркестар РТС, а диригује Бојан Суђиц.

На новом издању фестивала под слоганом “Digital Revolution” наступиће и неизбежан маестро на гитари Влатко Стефановски 3. јуна и други светски гитаристи.

Поп певач Жељко Васић имаће 13. јуна такође одложено, а сада сигурно интимно концертно вече “Клавир, ви и ја” у Комбанк Дворани, што му је 4. пут да свира на овом месту.

Прелиминарни датуми за џез пијанисту Васила Хаџиманова су 17. и 18. јун на сцени Summer Stage клуба BitefArtCafe на Калемегдану.

На истом месту две вечери заредом 24. и 25. јуна ће певати хрватска поп дива Нина Бадрић, која је током пандемије имала наступе у ресторану у оквиру Новог BitefArtCafe клуба.

Поп звезда је у Београду одржавала концерте у Сава центру, Штарк Арени и многим клубовима.

Датум 20. јун је уписан за бенд “(Не)нормални“ и Пријатељи - Концерт у част Владе Дивљана, у Комбанк Дворани, а то би био њихов трећи наступ, након раније два одржана на Коларцу.

Гост на сва три концерта биће Зденко Колар, члан легендарних "Идола" и увек веран сарадник и пријатељ Владе Дивљана, као и Бојан Глувајић, из бенда "Ничим Изазван".

У плану је такође и гостовање спектакла Queen Real tribute band, који је морао бити одложен већ два пута, а на концерт стиже и некада лични асистент одавно преминулог лидера групе “Queen” Фредија Меркјурија, господин Питер Фристон.

Концерт, чији се нови датум још није утврдио, одржава се поводом 30 година од одласка Фредија, али и у склопу прославе огромног јубилеја - 50 година од оснивања "Queen"-а.

Летња башта клуба Фест у Земуну која се први пут у својој историји отворила управо током пандемије сада ће се поново вратити у игру 25. јуна када свира чувена поп реге група Земља Грува, која је имала две распродате свирке на истом месту у затвореном тик пред пандемију јануара 2020.

Zoe Kidah, MC Milovan, Ана Констракта пружиће публици колекцију заразних хитова “Ðango”, “Најлепше жеље”, “Судопера”, “Туга”, “Вуцибатина”.

Арсенал фест у Крагујевцу трајаће три дана, од 24. до 26. Јуна, а прошле године као јубилеј од 10 година постојања је одржан онлајн, односно уживо, али без публике.

Иако раније уговорени и заказани, ипак ове године не долазе славни британски и амерички бендови Placebo и Gogol Bordello, као ни македонски одговор на Жана Мишел Жара - уметник електронске музике Кирил Џајковски, већ их највероватније чекају Арсенал Фест 2022.

На Главној бини прве вечери свираће легендарни Партибрејкерс, поп рок ветерани Бајага и Инструктори и фолк панкери из Хрватске - Бркови, док 25. јун припада загребачким панк рокерима Хладном пиву, атракцији Дубиоза колективу и аустралијском музичару Dub FX-у.

Рок бенд Рибља чорба 26. јуна у Крагујевцу враћа се наступима након изузетно тешке године током које су због ковида-19 изгубили бас гитаристу Мишу Алексића (1953-2020).

Планирају ускоро да имају и београдски концерт у знак сећања на непрежаљеног музичара.

На Garden Stage-у свираће многи алтернативни састави или соло аутори: Бјесови, КБО!, Обојени програм, Репетитор, Кени није мртав, Крушевац гето, Funk Shui, Никола Пејаковић Коља, Никола Врањковић, Свемирко, Кика, Драм, Клинац и Кенди.

Од страних имена најпознатији је шведски гитариста Yngwie Malmsteen, композитор, текстописац, који је током плодне каријере од 40 година објавио више од 20 албума.

Завршно вече Арсенала 11 припада бендовима и соло артистима - Канда Коџа и Небојша, Перо Деформеро, Texas Flood, Газорпазорп, Иван Јегдић, Sajsi MC.

Тако стижемо и до јубилеја званог 20 година EXIT фестивала, који је уписан на мапи са датумом од 8. до 11. јула на старом, живописном месту - Петроварадинска тврђава.

Од водећих светских ди-џеј музичара долазе - Дејвид Гета, Тига, Нина Кравиц, Соломун, Онива, а од жестоких тонова на Тврђаву ће се попети шведски металци Сабатон и Thundermother (женски бенд).

На репертоару је и британски елетро састав Метрономy као посебна сензација у последње време, иако постоје од 1999. године.

Од регионалних имена потврдили су учешће БиХ уметница Амира Медуњанин коју обожава публика у Србији (одржала је три концерта у Комбанк Дворани током пандемије), хрватска електро поп дама Ида Престер & Lollobrigida, словеначки мрачни бенд Laibach, као и стари пријатељ Србије - Маcимо Савић.

Од домаћих претежно rock састава свираће алтернативна rock група Е-Play, а уз њих све траженији Драм (други добитници престижне награде “Милан Младеновић”), популарна електро rock атракција Буч Кесиди, хеви метал девојке “Немесис”, стари панк рокери Гоблини, али и новији млади који тек стасавају - Шајзербитерлемон.

Бајага и Инструктори, након јединог концерта у Београду током пандемије, у Летњој башти Феста, други ће извести 16. јула на стадиону Ташмајдан, а на истом месту ће му се 30.07. придружити већ споменути Влатко Стефановски, после Гуитар арт феста, као и омиљени Маcимо 31. јула, након Еxита.

Ако мало завиримо у јесен/зиму 2021, долазимо до такође увелико одложених и сада заказаних концерата - Дејан Цукић & Спори Ритам 6. новембра у Комбанк Дворани, уживо промоција последњег албума Улица без бројева” (2019).

Датум 9. децембар фиксиран је за Електрични оргазам, на истој сцени, чији се концерт одлагао барем четири пута.

Турнеја поводом јубилеја од 40 година постојања легендарне рок групе заслужује велике и озбиљне концерте, али то није могло да се оствари под актуелним мерама у борби против ковида-19.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести