Концертна турнеја пијанисткиње Наде Колунџије

Пијанисткиња Нада Колунџија приредила је концерт у оквиру програма “О светлости, о нежности” пред бројним љубитељима музике на малој сцени кањишког Дома уметности, што је био њен пети наступ јесење концертне турнеје по Србији
a
Фото: м. Митровић

. Програм турнеје обухвата дела савремених српских композитора, па је пред кањишком публиком извела композиције Ирене Поповић, Александра Дамњановића, Ивана Елезовића, Душана Богдановића, Милоша Раичковића, Зорана Христића, Вука Куленовића и Теодора Степанчића.

Већина дела написана су или аранжирана управо за програм турнеје “О светлости, о нежности”, у чијем епицентру се нашао Град тишине, како су Кањижу назвали писци, након Зрењанина, Крагујевца, Смедерева и Панчева. Изузетак је композиција Вирyунал, коју пијанискиња изводи у знак сећања на једног од највећих српских композитора Вука Куленовића.

На питање како се осећа на овом “путу светлости и нежности” каже да се уствари бори за тај пут, јер није да то баш иде једноставно.

- Ту светлост и нежност настојим да побудим овим програмом, па негде то успева, негде не, али сви заједно ћемо да будемо и нежнији и живот ће нам бити светлији. У Град тишине светлост и нежност се дивно уклапају. То је најбоље место за светлост и нежност. Била сам овде пре много година и уживала управо у тој тишини, у миру и природи - каже за наш лист Нада Колунyија.

Она је појаснила да је програм “О светлости, о нежности” настао тако је ту тему замислила и хтела је да се она преслика у инвентивност савремених српских композитора, али се на различите начине доживљава.

- Има композиција где тога уопште нема, али уметничка слобода је тако велика да уопште нема граница и ја томе ништа не замерам. Прихватам та дела онако рођачки и спремила сам их и изводим, иако једно или два дела нису настала за ову прилику, него сам их уврстила зато што их волим и зато што заслужују. Српски композитори су се одазвали таман да имам довољно за ову турнеју, можда не би било добро да има превише - напомиње Нада Колунyија.

Пијанисткиња Нада Колунyија иза себе има преко хиљаду концерата, наступала је у 28 земаља широм Европе и света, добитница је Специјалне награде Удружења композитора Србије „Александар Павловић“ за животне заслуге на промоцији српске музике, као и многобројних признања и награда, а сматрају је једним од најзначајнијих српских извођача и промотера савремене музике.

- Не могу да се пожалим на мој положај, али иза њега стоји неколико деценија рада, тако да када бих ја сада била на почетку и градила тај положај, то уопште не би било једноставно. Сада, када га стицајем околности имам изграђеног, онда је наравно мени много лакше. Једино што ме на овом мом положају занима да имам добар концертни клавир и зато честитам Кањижи што је недавно купила нови клавир. Стварно сам задивљена, јер многи градови уопште немају адекватне инструменте. То је итекако важно, на првом месту. Може ми бити и мало прохладно у сали, али без клавира ништа, јер свој концертни клавир, нажалост, немогуће је носити на турнеју, као што то могу колеге које свирају друге инструменте. Најлепше је имати за наступ инструмент који познајете - констатује наша саговорница.

О утисцима са досадашњих наступа на овој турнеји Колунyија вели, да нису добри.

У финишу турнеје “О светлости, о нежности”, коју реализује уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Организације музичких аутора Србије СОКОЈ, Нада Колунџија ће гостовати у Новом Саду 4.децембра у 20 сати у Свечаној сали Градске куће, а завршни концерт имаће 13.децембра у Свечаној сали Скупштине Београда.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести