КОНЦЕРТНА ТУРНЕЈА ПОСВЕЋЕНА КАРЛУ КРОМБХОЛЦУ Дванаест лица пијанизма

Циклус од 12 концертних етида уваженог војвођанског композитора Kарла Kромбхолца биће изведен на турнеји која почиње данас, а обухватиће четири града - Суботицу, Сомбор, Зрењанин и Нови Сад.
а
Фото: Академија сценских умјетности Сарајево

На подијуму ће се наћи млади пијанисти - професори и алумни Академије уметности.

Kарло Kромбхолц (Будимпешта, 20. 12. 1905 – Нови Сад, 15. 2. 1991), композитор, пијаниста и педагог, остао је упамћен на нашим просторима не само као изванредни извођач, већ и као веома даровит стваралац. У његовом разноврсном опусу, нашао се и чувени циклус од 12 етида посвећених великанима црно-белих дирки. Називи етида као што су „Сергеј Рахмањинов“, „Антон Рубинштајн“, „Франц Лист“ и други, сведоче о настојању аутора да нотни текст креира према пијанистичкој техници уметника коме је дело посвећено. Но, није у питању пука имитација неких техничких манира из прошлости, већ маштовита инвенција која плени раскошном палетом звукова елемената позног романтизма и импресионизма.

Фото: Прва станица Суботица Концертна турнеја организована је по следећим датумима: 1. децембар, Суботица, сала музичке школе, 18 ч; 6. децембар, Зрењанин, сала музичке школе, 17.30 ч; 7. децембар, Нови Сад, сала Културне станице Еђшег, 20 ч; 8. децембар, Сомбо

У реализацији овог пројекта под називом Дванаест лица пијанизма, поред младих уметника-пијаниста Kосте Kнежевића, Угљеше Бркљача, Тијане Церовић и Филипа Маџункова, учестовали су професори Академије уметности, Ратимир Мартиновић, из чије класе су сви произашли, и Ира Проданов, која је уредила програмску књижицу и друге важне медијске аспекте овог музичког догађаја. Наиме, осим што турнеја промовише атрактивне опусе Kромбхолца, она је усмерена и на подршку особама с посебним потребама.

Будући да је један од младих уметника, Угљеша Бркљач, слеп, остале колеге биле су му подршка да програм припреми по специфичној методи снимања одломака и вербалног тумачења текста партитуре. И не само то. Плакат и програм ових концерата садрже QR код који је могуће скенирати мобилним телефоном, а затим емитовати аудио садржај са свим подацима у концертном програму. Тим путем слепе и слабовите особе моћи ће да преслушају аудио прилог и информишу се о аутору, извођеној музици и уметницима - учесницима овог пројекта.

Пројекат „Дванаест лица пијанизма“ продукцијске куће Венингер подржао је Покрајински секретаријат за културу.

И. Проданов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести