ЛАНА ЗОРЈАН НАСТУПИЛА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ Награђивана новосадска виолинисткиња одушевила Београђане (ФОТО)

БЕОГРАД: Награђивана млада виолинисткиња из Новог Сада Лана Зорјан наступила је вечерас у Народном музеју Србије у Београду.
l
Фото: Tanjug/video

Зорјан је свирала дела Равела и Вијењавског, а са њом је наступио и гудачки квартет са виолончелисткињом Валентином Лучковић, која представља ансамбл Камерату Балканику.

Камерата Балканика је ансамбл са којим је Лана Зорјан наступила на АртЛинк фестивалу 2023. године, као део уметничке резиденције коју је водио диригент Србољуб Динић, а коју су подржали амбасаде Швајцарске и Фонд за Западни Балкан. 

Лана Зорјан је један од младих талената које подржава Асоцијација АртЛинк и између осталог добила је награду АртЛинк-а за Најперспективнијег младог уметника у Србији у 2023. години.

Фото: Tanjug/video

Млада уметница има 15 година и студенткиња је прве године виолине у класи професора Стефана Миленковића на Академији уметности у Новом Саду.

Недавно је добила најзначајније признање класичне музике на свету - International Classical Music Award (ICMA) - Discovery Award 2024 и уједно први музичар из Србије који је добио ово признање.

Награда се додељује само једном младом уметнику испод 18 година, било ког инструмента из целог света.

Једина категорија за малолетног младог уметника је Discovery Award којом се награђује један млади солиста из целог света.

Фото: Tanjug/video

Лану је за награду номиновала Међународна музичка академија у Лихтенштајну, а признање је добила тајним гласањем музичких критичара из 19 земаља.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести