МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАЊЕ МЛАДОЈ НОВОСАДСКОЈ ВИОЛИНИСТКИЊИ Лана Зорјан најбоља на свету

Петнаестогодишња Лана Зорјан, која је већ студенткиња прве године виолине Академије уметности у Новом Саду, у класи проф. Стефана Миленковић, добитница је најзначајнијег признања класичне музике на свету - International Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award 2024.
a
Фото: Лана Зорјан студира у класи Стефана Миленковића (Фото: Академија уметности у Новом Саду)

Ова награда се додељује младом уметнику из света, млађем од 18 година, који свира било који инструмент, и ово је први пут да је добија неко из Србије. Жири, који је одлучивао о овој награди, а гласање је било тајно, састављен је од музичких критичара, представника државних медија из 19 земаља.

Лани Зорјан ће 12. априла бити уручена ова награда, и она ће на тој свечаности у сали Палау де ла Мусица у Валенсији у Шпанији, извести са симфонијским оркестром Равеловог “Цигана”, а концерт ће уживо преносити „Дојче веле“. На овом концерту ће Лана Зорјан имати прилике да упозна своје велике идоле Хилари Хан и Ренеа Каписона.

Новосадска публика познаје Лану Зорјан и прати успехе ове младе виолинисткиње, која је свој таленат испољила већ врло рано. Виолину свира од четврте године, што и није чудно, јер потиче из музичке породице, и она је већ трећа генерација која се бави музиком. Као изузетно талентована, Лана Зорјан је још пре пар година почела да ради и са професорима академија, најпре са Имреом Лакатошем (АУНС), и са Иваном Аћимоски Жикић из Београда (ФМУ), и већ је тада свирала композиције из програма намењеног студентима.

До сада је Лана Зорјан освојила преко 60 првих и специјалних награда, и као лауреат на међународним и републичким такмичењима у земљи и иностранству (Аустрија, Русија, Чешка, Бугарска, Северна Македонија, Мађарска, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Шведска, Шпанија). Неке од најзначајнијих награда освојила је на 64. Међународном такмичењу виолиниста „Јарослав Коциан“ (Чешка, 2022), на којем је била лауреат – апсолутни победник свих категорија; на Интернационалном такмичењу „Јозеф Мицка за младе виолинисте“ , (Праг, Чешка 2020), на којем је освојила прву и специјалну награда „Јозеф Мицка“; на Интернационалном такмичењу младих виолиниста „Фрањо Крежма” (2022, Хрватска), на којем је била лауреат - апсолутни победник свих категорија; на 44. Међународном такмичењу виолиниста проф. Надалка Симеонова“ (Бугарска, 2019), на којем је добила прву награду и била први виолиниста са простора бивше Југославије који је освојио ово такмичење.

То су само неке последњих награда само са такмичења, а признања је добијала и у другим приликама као што је талент шоу класичне музике „Виртуосос В4+“ у Будимпешти 2020, на којем је ушла у супер финале и освојила специјалну награду. Тада је за наш лист говорила да је одувек јако желела да учествује на том такмичењу, и да није могла да верује да је успела да се пласира и да иде у Будимпешту.

- Мислим да ово такмичење може да ми пружи неке могућности, јер је јако добро медијски пропраћено, и заиста се пуно прича о томе у класичном свету, тако да мислим да ће ми отворити нека врата, ако се добро покажем. Програм који ћу изводити је доста озбиљан, уопште није лак, то је програм за академце, али ја сам прошле године већ свирала први став овог концерта Вијењавског – говорила је тада Лана Зорјан за наш лист.

Ова талентована виолинисткиња, која увек иде испред својих година, наставља да савладава дела о којима други њени вршњаци тек размишљају. Са сваким учешћем на такмичењима су јој се отварале нове могућности, и она их је уве спремно прихватала. И већ сада иза себе има преко 300 концерата, јавних наступа, ТВ гостовања. Већ је 26 пута наступала као солиста, са 13 различитих професионалних оркестара, а тек је прва година студија.

Н. Пejчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести