ЛАУРЕАТКИЊА АРТЛИНК НАГРАДЕ ОДРЖАВА КОНЦЕРТ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ Лана Зорјан свира Равела и Вијењавског

Виолинисткиња Лана Зорјан, студенткиња прве године Академије уметности у Новом Саду, у класи Стефана Миленковића, добитница награде Асоцијације АртЛинк за најперспективнијег младог уметника у Србији у 2023, наступиће вечерас у Народном музеју у Београду.
w
Фото: Youtube Printscreen / Lana Zorjan

Ова млада Новосађанка је освојила још једно велико признање у јануару, када је проглашена за најбољу уметницу испод 18 година на свету, добивши награду интернационалног жирија за откриће у области класичне музике, којом се награђује један солиста у целом свету. 

На концерту у Београду биће представљени ЦД Камерате Балканике, ансамбла са којим је Лана Зорјан наступила на АртЛинк фестивалу 2023, као део уметничке резиденције коју је водио диригент Србољуб Динић. Лана Зорјан извешће композиције Равела и Вијењавског, а на овом  концерту наступиће и гудачки квартет са виолончелисткињом Валентином Лучковић, која представља Камерату Балканику. 

- Као даровита виолинисткиња, Лана Зорјан је била изабрана за АртЛинк програм за младе таленте и свој први наступ са оркестром имала је са седам година, када је као солиста АртЛинк камерног оркестра свирала у Скуп- штини града Београда и на Тргу слободе у Новом Саду , Вивалдијево „Пролеће“, са концертмајстором Камерате Јаначек Павелом Долежалом, који је као ментор радио са младим АртЛинк виртуозима неколико година, кроз Вишеград-Балкан програм за младе таленте - подсећају у АртЛинку. 

АртЛинк фестивал и Камерата Балканика сврстали су Лану Зорјан међу најперспективније младе уметнике у региону и, како подсећају, организовали су њене наступе на фестивалу “Егзит”, као и у оквиру циклуса Музика на тврђавама, где је имала прилику да наступи са концертмајстором Федором Рудином, и диригентом Србољубом Динићем.

Н. П-ј. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести