Лазић: Јоргос Даларас и Мирослав Тадић долазе на ГАФ

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је Љубица Лазић која је говорила о Гитар арт фестивалу који ће бити одржан од 17. до 21. маја у Београду на више локација под слоганом "Етно"
s
Фото: Youtube Printscreen

"Етно упућује на изворно, аутентично и ми смо се потрудили да извођаче изворне музике са фузијом савремених музичких облика доведемо у Београд", рекла је Лазић.

Према њеним речима, посетиоци ће имати прилику да чују звуке ребетика, бузукија, милонге, фада, фламенка, али и класике пошто ГАФ "негује и промовише класичну музику не само на гитари него и другим инструментима".

Лазић је истакла да је у изазовној години 23. ГАФ успео довести нека од највећих имена ворлд музике попут грчког гитаристе Јоргоса Далараса који ће наступити на отварању фестивала 17. маја у Комбанк дворани, која ће "сигурно бити попуњена до последњег места".

"Даларас има велику везу са публиком у Србији. Велики уметник је организовао хуманитарне концерте, сарађивао је са многим нашим уметницима и звездама. Мислим да ту музику наша публика препознаје и осећа", рекла је Лазић.

Према њеним речима, друго велико фестивала је гитариста Мирослав Тадић који је окупио "фантастичне уметнике" као што су певач Божо Врећо, тамбураш Бранко Јовановић и гитариста Ђуси Ковач.

Лазић је нагласила да ће то "бити фузија етно музике Балкана и први солистички концерт Тадића као главног и водећег гитаристе", кога је публика претходно упознала по наступима са Влатком Стефановским и Радетом Шербеџијом.

Представница ГАФ-а је изразила захвалност на подршци Министарству културе и информисања Србије, Граду Београду, разним амбасадама и иностраним институтима за културу, као и Ерсте банци, пошто "поред државних институција култура у Србији захтева да има своје покровитеље".

"Обавеза нас као друштва је да оставимо савремено културно музичко наслеђе будућим покољењима. Препознато је колико је важно улагати у младе таленте којима се ГАФ већ дуго бави. Требамо подржати њихову едукацију и промоцију", рекла је Лазић.

ГАФ је од свог оснивања 2000. године био први фестивал у овом делу Европе са намером да се студентима и ђацима пружи могућност да се такмиче и да добију едукацију од највећих гитарских имена.

"То је поента фествала. Не само да угостимо највећа музичка имена већ да прижимо прилику студентима из Србије и целог света, који долазе због фестивала и мастеркласова, едукације, конекција и такмичења, које је препознато у свету као једно од реномираних у класичној гитари", рекла је Лазић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести