Летња школа пијанизма у Бачкој Палаци

У Бачкој Палаци у недељу, 16. јула почиње интернационани клавирски фестивал који има форму летње школе пијанизма и већ трећи пут га држе истакнути светски пијанисти и педагози.  Идеја овог пројекта јесте окупљање младих људи припадника различитих нација и култура, и обједињавање њихових знања, искустава као и узајамна размена, али и забава и дружење.
Letnja škola pijanizma u Bačkoj Palaci foto: Letnja škola pijanizma
Фото: Летња школа пијанизма у Бачкој Палаци

Учесници на овом фестивалу имају прилику да професионално напредују радећи са еминентним музичким педагозима, за шта им се иначе ретко може пружити прилика. Успостављање контакта, касније размењивање информација, искустава и сарадња на приватном и професионалном нивоу јесте дугорочни и крајњи циљ оваквих дешавања, наводи Љубиша Данилов из Бачке Паланке, извршни директор фестивала.

Програм је тако конципиран да се поред квалитетних теоретских предавања и практичног рада са студентима на инструменту, организују и вечерњи концерти, како предавача тако и студената који похађају часове. Мастер класови се одржавају свакодневно у термину од 9 до 12 часова и на њима студенти уче од реномираних професора као и једни од других. Мастер класови су отворени за јавност што омогућава посетицима прилику да се упознају са начином на који се оно што могу да чују на концертима ствара, а управо је то оно што чини овај фестивал јединственим у овом делу Европе, указују организатори. Индивидуални часови се такође одржавају свакодневно у термину од 14 до 17 часова.

Вечерњи концерти су до сада били врло посећени јер представљају ретку прилику да се у Бачкој Паланци могу чути извођења еминентних међународних пијаниста, указује Данилов.

Првог дана фестивала, 16. јула, концерт ће одржати Маурици Мартин из Бразила, наредног дана наступа Њујорчанин Расел Хирсфилд, а 19. јула Марек Сзлезер из Пољске. Публика ће 21. јула бити у прилици да чује Биљану Горуновић (клавир) професорку на Академији уметности у Новом Саду) и Мирослава Павловића (виолина) концертмајстора Београдске филхармоније, док ће се два последња дана фестивала, 22. и 23. јула представити студенти.

У тиму који реализује овај фестивал уз Љубишу Данилова су и Маурици Мартин, уметнички директор и стални професор из Бразила и Сандра Милутиновић, директор Музичке школе “Стеван Христић“ у Бачкој Паланци где се фестивал и одржава.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести