Марта Аргерич отвара Бемус

Ако епидемиолишка ситуација дозволи, 52. Београдске музичке свечаности отвориће прослављена аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич 1. новембра у Коларцу, најавио је диригент Бојан Суђић, уметнички директор Бемуса.
Argentinska pijanistkinja Marta Argerič  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич Фото: Youtube/printscreen

 “Марта Аргерич спада у сам врх класичне музике на светском нивоу и са великом радошћу најављујем њен долазак у Београд ако то епидемилошке околности дозволе. Марта Аргерич је и у оваквим епидемиолошким условима  прихватила да дође у Београд и одсвира Концерт бр. 1 за клавир у Ц -дуру Лудвига ван Бетовена, који је обележио почетак њене пијанистичке каријере”, каже Суђић.

По његовим речима, програм Бемуса разноврстан, уз изузетне уметнике из света, те врсне музичаре и оркестре из Србије, тао да ће поштоваоци уметничке музике до 13. новембра моћи да пронађу нешто за себе. “Један од највећих светских тенора Хозе Кура на Бемус долази такође из Аргентине, а из Русије сопран Марија Гуљегина.

 Пред публиком Бемуса музицираће и наши реномирани солисти, попут пијанисткиње Јасминке Станчул или виолинисте Сретена Крстића. Из Словеније стиже флаутисткиња Ирена Графенауер, а у програму Бемуса наћи ће се и концерти Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС- а, ансамбла Мадленианума...а Биг Бенда РТС-а ће искорачити из уобичајеног репертоара и у посебном аранжману свирати једну оперу”, најавио је Суђић.

Иначе, два програма, која ће бити премијерно у прилици да чује новосадска публика на Номусу, биће и део Бемуса. Најпре ће 9. новембра на Коларцу наступити Номусов камерни ансамбл, који ће творити пијанисткиња Рита Кинка, обоисткиња Сања Ромић, кларинетиста Александар Тасић, фаготиста Немања Михаиловић, и хорниста Никола Ћирић, а свираће клавирске квинтете Моцарта и Бетовена, да би 11. новембра на Коларцу био изведен и концерт „Бетовен гранде”.

Уз Симфонијски оркестар и Хор Радио телевизије Србије под управом маестра Бојана Суђића наступиће као солисти пијанисткиња Јасмина Станчул, у Концерту за клавир и оркестар број 3. у ц - молу, те сопран Весна Ђурковић, мецосопран Јелена Кончар, тенор Стеван Каранац и бас Небојша Бабић у чувеној Миси у Ц-дуру. 

        М. С.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести