Моцартова серенада за 12 дувача и контрабас

Војвођански симфонијски оркестар приређује вечерас у 19 часова концерт у Синагоги, на којем ће бити изведена Моцартова Серенада бр.10 у Б-дуру, позната под називом “Гран партита”.
д
Фото: Промо

Тиме се овај оркестар придружује обележавању 230-годишњице од смрти овог највећег музичког генија свих времена.

Посебно место у Моцартовом опусу, али и у читавој литератури за дувачке инструменте, као једно од истинских ремек-дела, заузима управо ова композиција, писана за дванаест дувачких инструмената и контрабас. Након мартовског концерта посвећеног гудачима Војвођанског симфонијског оркестра, вечерас ћемо слушати дувачки ансамбл и контрабасисту, под уметничким руководством кларинетисте Александра Тасића.

У дувачком ансамблу су: Сања Ромић, обоа, Вероника Антуновић Марић, обоа, Катарина Марјанов, кларинет, Саша Милосављевић, кларинет, Васа Вучковић, кларинет, Немања Михаиловић, фагот, Душан Петровић, фагот, Никола Ћирић, хорна, Ненад Васић, хорна, Никола Кнежевић, хорна, Милан Стојановић, хорна, и Ивица Марушевић, контрабас.

Александар Тасић је као солиста наступао са бројним угледним страним и домаћим ансамблима и оркестрима, међу којима је и Фестивалски оркестар у Вербијеу у Швајцарској, чији је соло кларинетиста од 2000. Са њима наступа у угледним концертним салама света и под палицом славних диригената, као што су Зубин Мехта, Кент Нагано, Волфганг Завалиш, Валериј Гергијев, Клаудио Вандели и други. На Академији уметности у Новом Саду редовни је професор камерне музике, а од 2016. и професор кларинета на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Тренутно похађа докторске студије на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Анте Гргина. Представник је чувеног произвођача опреме за дувачке инструменте „Вандорен” у Француској.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести