Момчило Бајагић Бајага: Концерт не може да се пиратерише

БЕОГРАД: Легендарни „Бајага и инструктори” најављују вруће концертно лето. У ишчекивању предстојећих догађаја, указала се прилика да се овај познати музичар Момчило Бајагић осврне на досадашњу каријеру.
b
Фото: Youtube Printscreen

 

 

Можемо ли да почнемо разговор о Рајку Којићу, његовом гитарском умећу и вашем пријатељству?

- Да, да, па може. Нормално да ми је био друг, свирали смо шест година заједно у „Чорби” и пуно сам научио од њега. Он је по мени био један од најбољих гитариста у то време на рок сцени, имао је страшан тон, оно, били смо добри другови, шта да кажем, жао ми је што се тако десило њему у животу, али он је стварно био добар тип.

Која је прва музика за филм коју сте радили?

- Прво сам радио музику од ових играних за „Ни на небу ни на земљи” Мише Радивојевића. То ми је први играни филм за који сам радио комплетну музику, и одатле су „Моји другови”, и још пар песама је остало.

Шта Бајага приватно слуша?

- Слушам најразличитију музику. Ево сад сам био нешто у Грчкој, па сам отишао и купио неколико дискова. Ево сад смо слушали нови овај РЕМ, онако, није лош, онда ова риба Дафи, ова што је радила, овај Марк Донсон. То ми се допада, али слушам ја и класичан рок, слушам и класичну музику, слушам и џез, мислим, волим и ове разне етно музике из неких крајева, тако из Јужне Америке, ово – оно, то ми се доста допада, мислим, волим много различиту музику да слушам.

Како коментаришете то да су Бајага и инструктори бенд који много боље звучи уживо него на неком од записа?

- Па знаш шта, ми свирамо јако дуго заједно, тако да после толико времена људи се супер познају и неке песме боље зазвуче кад се свирају десет - петнаест година, некако легне све. Кад си у студију онда немаш баш толико времена и обично неке ствари звуче боље у студију, али у принципу ми јако добро звучимо уживо и то је битна ствар, јер свирамо да бисмо радили свирке, а не да би снимали плоче.

Може ли питање, а да не буде оно у народњачком стилу све моје песме су к'о моја деца, има ли Бајага у властитом опусу неког свог фаворита?

- Нема. Ја чак не знам ни колико сам песама направио. Знам да је у једном тренутку било близу триста, али веруј ми да не могу свих да се сетим. Скоро сам чуо неку шпицу коју сам радио за ЈАТ, зато што сам чекао на телефону, а то је била музика на секретарици - једва сам познао и онда сам се сетио да сам ја то радио, али сад не бих могао да се сетим одакле иде песма.

Како се Бајага и инструктори боре против пиратерије?

- Па тешко. Ја мислим да ће ускоро све да иде на даунлоудовање, али сад су концерти битни – оно што су некад биле плоче, сад су концерти – тако да то не може да се пиратерише. То ми је најважније.

Немања Савић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести