МОНС и Загребачка филхармонија: Клавир у славу Чаплина

У Илоку је и формално отпочела реализација Interreg прекограничног ИПА пројекта „Фил(м)хармонија”, кроз који ће, између осталог, Нови Сад добити – нови концертни клавир!
е
Фото: Дневник (М. Стајић)

Иначе, програмска окосница пројекта, укупно вредног више од милион евра, чији је носилац Загребачка филхармонија а партнер са српске стране Музичка омладина Новог Сада, заправо је циклус концерата који истовремено прати приказивање два класика из ере немог филма – „Малишан” из 1921. и „Циркус” из 1928. Цео концепт је, наиме, замишљен тако да, док се на великом платну приказују ова остварења ненадмашног Чарлија Чаплина, у позадини музику из ових филмова, коју је он и компоновао, уживо изводи Загребачка филхармонија под управом маестра Крешимира Батинића. Овим би се програмом уједно обележило и 130 година од рођења једног од најзначајнијих стваралаца у историји седме уметности.

„Фил(м)хармонија” свој концертни живот започиње у првим данима септембра, а први домаћин је Нови Сад, када ће Загребачка филхармонија наступити три вечери заредом, наравно на различитим локацијама: у Парку присаједињена, Галерији Матице српске и у Сремским Карловцима. Но, поред чињенице да ће Новосађани бити у прилици да чују један од најреспектабилнијих ансамбала на овим просторима, који ускоро слави век и по постојања, као један од бенефита овог пројекта, великим делом финансираним средствима Европске уније, највећа војвођанска варош ће до краја ове године добити нови концертни клавир, чија је набавка већ у току.

До краја ове године исти програм ће бити изведен и у Илоку, да би следеће године пројекат угостила преостала два партнерска града, Суботица и Вуковар. Осим самих концерата, те чињенице да ће Нови Сад после готово деценије и по добити нови концертни клавир, велика вредност пројекта огледа се и у чињеници да ће са Загребачком филхармонијом, као придружени чланови ансамбла, свирати и неколико музичара из Новог Сада. И управо тај детаљ пројекта нарочито потенцира директор Загребачке филхармоније Мирко Бох, јер се на тај начин, како је рекао, подстиче не само дружење самих музичара, него и подиже ниво културне сарадње наших двеју земаља. Бох је рекао да се пројекат финансира из програма сарадње Хрватске и Србије. "Желимо њиме да поручимо да је уметност мост, простор за сарадњу, отварање нових могућности и потенцијала", појаснио је Бох, напомињући да ће у овом споју филма и музике учествовати 50 музичара.

Секретар МОНС-а Милан Радуловић навео је да је сарадња Музичке омладине и ЗФ почела 2013. реализацијом веома успешног концерта у СНП-у. "Обично се каже да је култура само потрошач. Кроз овај пројекат, осим што ћемо нашем граду даровати три концерта, донећемо и једно веома вредно материјално добро - концертни клавир који нам је преко потребан", истакао је Радуловић, наводећи да ће од новосадских музичара са ЗФ наступити чланице квартета ТАЈЈ, флаутисткиња Соња Антунић и пијанисткиња Рита Кинка.

На конференцији за новинаре у Илоку је прецизирано да ће се новосадски програми реализовати 3, 4. и 5. септембра, те да неће бити евентуалног одлагања у случају лошег времена, односно у том случају ће пројекције филмова, односно комцерти ЗФ бити одржани у Синагоги. Илок ће бити домаћин "Фил(м)хармоније" 9, 10. и 11. септембра, Суботица је у плану у мају 2020, и зна се да ће "домаћини" бити Палић и плато испред Градске већнице, док је финале пројекта у јулу следеће године у Вуковару.

Маестро Крешимир Батинић, једно од најцењенијих диригентских имена млађе генерације, најавио је да ће публика бити у прилици да ужива у истинском аудио-визуелном доживљају. "Ови Чаплинови филмови су стари око 100 година, али су и даље веома свежи и гледати их представља истинско уживање, као што верујем да ће уживање бити и слушати ЗФ у извођењу непролазне Чаплинове музике", поручио је Батинић.

Са конференције за штампу у Илоку Едукативне радионице У оквиру програма Загребачке филхармоније биће одржане и три едукативне радионице у Илоку, Новом Саду и Суботици на којима ће полазницима бити пренесена искуства и оснаживања локалне заједнице у развоју овакве врсте културно- туристичких пројеката и манифестација. Детаљи о терминима и програмима радионица биће објављени на веб страници Загребачке филхармоније www.zgf.hr.

M. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести