Музичари из бивше Југославије заједно на концерту у Синагоги 17. септембра; Турнеја „Пригрлити рањивост“

„Но бордерс оркестра”, ансамбл музичара са простора бивше Југославије, одржаће концерт у оквиру турнеје „Имбрејсинг вулнерабилити” (Пригрлити рањивост), у недељу 17. септембра у Синагоги. Концерт почиње у 20 часова, а улаз је слободан.
с
Фото: Промо/Но бордерс оркестар

На програму се налазе дела класичних и савремених композитора, као што су Бах, Исидора Жебељан, Стив Рајх, Арво Перт, Шуберт, Едвард Елгар и Густав Малер. Специјално за ову прилику хрватски композитор Давор Бранимир Винце написао је композицију „The Wound is the Place where the Light enters You”, као поруџбину за овај пројекат, а изводи је гудачки оркестар у комбинацији са удараљкама и електроником.

Овај симфонијски оркестар чине врсни професионални музичари са простора бивше Југославије. Након Подгорице, Сарајева, Ријеке и Загреба прошлог лета, оркестар сада олдржава концерте у Мостару, Новом Саду и Марибору. Пројекат „Пригрлити рањивост”, како и назив указује, за тему има рањивост.

- Док се чинило да се свет опоравља и извлачи из кризе након пандемије, догодио се још један разоран догађај - рат у Украјини. Стога је веома битно да смогнемо храбрости да се суочимо са свим нашим тренутним друштвеним, физичким и еколошким несигурностима и рањивостима - објашњава Премил Петровић, диригент и уметнички директор оркестра. Овом турнејом „Но бордерс оркестра” предлаже да не негирамо тренутну ситуацију у свету, и да не бежимо од ње, већ да ову кризу видимо као прилику за промену и за дубоко преображење начина живота.

- Пригрлити наше рањивости значи искористити их као прилику да растемо као друштво и ујединимо се у борби за мир и разумевање - поручује Премил Петровић.

У јуну ове године оркестар је добио награду - шампион регионалне сарадње за 2022, која од ове године носи име „Ерхард Бусек„, а додељују је Веће за регионалну сарадњу и Савезно министарство за европске и међународне послове Републике Аустрије.

О уметничкој репутацији ансамбла говори и то да су снимили свој први ЦД за „Дојче грамофон”, најзначајнију издавачку кућу за класичну музику на свету.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести