Неле: Сексон ми не може забранити извођење песама "Забрањеног пушења"

БЕОГРАД: Рок музичар Ненад Јанковић, познатији као Неле Карајлић, оценио је данас да неће успети тужба Давора Сучића, односно Сеје Сексона, да му забрани избођење песма Забрањеног пушења.
nele karajlic
Фото: Youtube Printscreen

"Што се тиче Сејине наводне забране да изводим пјесме Забрањеног пушења, такву забрану му ни један суд нигде на свијету неће дозволити", написао је Карајлић на свом фејсбуку.

Карајлић је навео да је извођење било чијих песама на концертима дозвољено сваком музичару и да се за то плаћа накнада, "тако да извођење нико и нигде не може забранити".

Што се претњи судским поступцима тиче, Карајлић је  истакао да је за њих спреман, мада мисли "да у тој утакмици неће бити победника".

"Надам се да ово није крај приче о Забрањеном пушењу. Штета је што нисмо били у стању да се договоримо и због нас, и због публике, а највише због наших песама које су постале део културног наслеђа ових простора", навео је Карајлић.

Загребачко Забрањено пушење саопштило је данас да се Карајлићу и виолинисти Стефану Миленковићу, до епилога судских тужби, "забрањује сваки вид кориштења, и отказује право на јавно извођење свих музичких ауторских дела чији је власник СОКОЈ-ев аутор Сучић".

Сексонов бенд је оценио, између осталог, да је Карајлић на незаконит и "на крајње неукусан и непримерен начин у сарадњи са Миленковићем, вршио измене и преаранжирање изворних композиција Забрањеног пушења у класичну форму".

Како је наведено, забрана важи "до епилога судских тужби за заштиту чланова и аутора Забрањеног пушења од злоупотреба имена, ауторских дела и незаконитог понашања од стране бившег члана групе Јанковића и организатора концерата који овакве програме промовишу".

У свом саопштењу, Карајлић је подсетио да је име бенду у Сарајеву 1980. године дала његова мајка, а Сучић је тада био у војсци.

Према његовим речима, аутор многих песама бенда Сучић је иницирао разлаз пред рат у Босни и Херцеговини, навевши да више не може да ради са Карајичем, који са четворо чланова бенда потом наставља рад у Београду.

"Коју годину касније, до мене је дошла вест да је Сејо основао своје Забрањено пушење. За разлику од мог, Сејино Пушење није имало нити једног јединог старог члана. Углавном, раја из Загреба. Жао ми је што Сејо има потребу да објашњава да је он Забрањено пушење и поред осам сопствених албума", написао је Карајлић.

У међувремену, Сучић је заштитио име Забрањено пушење, а Карајлић каже да му није било право, али да би му да је упитан вероватно дао дозволу и није имао намјеру да се тужи по судовима.

Пошто је после каријере са Но Смокинг оркестром Емира Кустурице, и потом неколико година паузе обновио своју музику каријеру, певач је навео да је то урадио као Др. Неле Карајлић јер није желео да ускаче Сексоновом Забрањеном пушењу као конкуренција, "јер има места за обојицу".

Према његовим речима, то Сучићу "није било довољно, већ је сваком промотеру слао писма у којима се жалио да се (Карајлићево) име не сме везати за име Забрањено пушење".

"И ја, као и Сејо, одлучујем да заштитим име Забрањено пушење. Не да би га носио, него да би на тај начин био заштичен од сталних Сејиних напада на моје промотере. О правди да не говорим", написао је музичар.

У разговорима који су уследили Карајлић и Сучић нису дошли до компромиса.

"Хтео сам да власници имена будемо обојица, по пола, а он је хтео себи све. Није имао слуха за моје предлоге. О томе ће изгледа, одлуку, ипак, донети суд", најавио је Карајлић.

Навевеши да је са Миленковићем до сада изводио само две песме Забрањеног пушења где је Сучић аутор, Карајлић је рекао да оне "више неће бити у склопу пројекта".

Истакавиши да је његово име "Др Неле Карајлић", музичар је додао да му "није јасно зашто и Сејо није наставио каријеру под именом Сејо Сексон".

"Најбољи примјер је (бенд) Оејзис (Оасис) око којег су се два брата посвађала, а нису Балканци. И поред те свађе, имају своје засебне каријере и поред тога што је један од њих апсолутно већински аутор великих хитова те групе. Јасно је да је у њиховим главама владао разум", навео је Карајлић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести