Номус 2021 под слоганом "Миграције" од 21. до 28. октобра

НОВИ САД: Најугледнији међународни фестивал уметничке музике у земљи, Новосадске музичке свечаности – Номус, одржаће се од 21. до 28. октобра и окупиће солисте и ансамбле из Италије, Шпаније, Русије, Јерменије, Велике Британије, Аустрије и наравно наше земље.
n
Фото: Promo

Како најављују организатори, готово сви концерти биће одржани у Синагоги, изузев једног плесног програма који ће се реализовати у Српском народном позоришту.

Програм овогодишњег Номуса биће занимљиви спој уметничке, етно и цросс овер музике, а обогатиће га и један плесни, фламенко спектакл.

Слоган Фестивала су “миграције”. Музика има свој простор, време, језик… и изнад свих уметности има ту способност да се слободно креће, без граница.

Осим тога, још конкретније и два програма, иако на различите начине, преиспитију појам миграција у музици. Први, управо под називом „Мигрантска музика” је маштовита комбинација различитих музичких стилова, плеса и визуелних уметности, а извешће га италијански ансамбл Соквадро италиано с првокласним контратенором Винченцом Капецутом. Други концерт, приредиће Ансамбл Нагаш из Јерменије с делом „Песме прогонства” написаном на средњовековне текстове јерменског песника и свештеника Нагаша, који је био присиљен на изгнанство дуги низ година.

Као други мото Номуса појављује се и музика Волфганга Амадеуса Моцарта, а поводом обележавања 230 година од композиторове смрти. Овогодишње издање фестивала биће завршено велелепним „Реквијемом”, који ће извести Хор и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, под управом маестра Бојана Суђића. Такође и Номус камерни секстет, као и аустријски састав Бечка камерна симфонија у комбинацији с нашим младим уметницима изводиће композиције највећег музичког генија свих времена.

На Номусу 2021, свираће и двојица славних виолиниста. Роман Симовић, концерт-мајстор Лондонског симфонијског оркестра ће отворити овогодишње издање фестивала, а уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра и маестра Александра Марковића, док ће свестрани руски уметник, не само виолиниста већ и диригент и певач Дмитриј Синковски, наступити с његовим оркестром на старим инструментима, Ла Воће Струментале.

Програм овогодишњег Номуса биће проширен једним музичко сценским спектаклом – наступом фламенко трупе Барселона фламенко балет и њиховим шоуом „Luxuria - Flamenco Nights” који спаја џез, савремени плес и наравно фламенко.

 

Организатор Номуса је Музичка омладина Новог Сада, а генерални покровитељ Град Нови Сад, а детаљније о програму и учесницима се могу пронаћи на: www.muzickaomladina.org

Улазнице за концерте се могу резервисати и купити онлајн на линковима: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login и https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/index (за наступ шпанске трупе Барселона фламенко балет!)

Лично у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 8 до 14, односно, на благајни Српског народног позоришта (Позоришни трг 1) од 10 до 19.30 часова.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести