НОМУС И ЗВАНИЧНО ОТКАЗАН Још није време за музичко празновање

Отказан је и Номус, најзначајнији међународни фестивал уметничке музике у нашој земљи, који је требало да буде одржан од 21. до 28. априла.
Otkazan je Nomus Foto: Nomus
Фото: Отказан је Номус Фото: Номус

То је сада и званично потврдила Музичка омладина Новог Сада, која је организатор Новосадских музичких свечаности.

- Информација о отказивању Новосадских музичких свечаности сасвим је очекивана и сви ми смо је предосећали и знали. Можда нисмо могли или желели одмах и да је прихватимо, јер смо се надали да ће се до почетка Номуса све окончати и да ћемо онда, током планираних осам фестивалских дана, музиком славити победу. Нажалост, још није време за такву врсту празновања и мораћемо мало да се стрпимо – поручују из МОНС-а.

Званичном саопштењу да ће Номус овог априла изостати, организатори фестивала додају и поруку да ће настојати да све оно што су посвећено припремали и на чему су вредно радили готово годину дана, у што већој мери и пруже својој публици, али онда када се за то створе услови.

– Једна наша идеја је да се Номус ове године одржи крајем октобра, а друга да се планирани концерти с фестивала реализују током читаве године. Која ће се од наших замисли и остварити, најмање зависи од нас. Но, ми ћемо бити спремни да брзо реагујемо, на обе – истичу у МОНС-у.

И подсећају на неке појединости овогодишњег фестивала:

–  „Упаковали“ смо у Номус 2020. тринаест дивних концерата, махом уметничке музике, осим два која стилски и модерним начином интерпертације проширују уобичајене програмске оквире фестивала. Планирали смо долазак врхунских солиста и оркестара из наше земље, као и из Словеније, Аустрије, Немачке, Италије, Белгије, Русије, Јерменије и Литваније. Надамо се да ће се већи број садржаја и остварити када поново оживе концертни простори, као и да ће већина славних уметника – солиста и ансамбала – допутовати у наш град, на Номус, када се отворе границе.

У МОНС-у подсећају и да је ово, јубиларно, четрдесето издање Новосадских музичких свечаности, посвећено једном од највећих композитора свих времена – Лудвигу ван Бетовену.

– Сасвим је природно да се два и по века од Бетовеновог рођења обележи и на најугледнијем фестивалу уметничке музике у нашој земљи и то, наравно, планираним великим бројем извођења разноврсних дела овог великана у овогодишњем програму. Као још један мото фестивала појављују се и хероине, у виду учешћа нешто већег броја успешних и угледних женских ансамбала, жена као солисткиња и равноправних чланица мешовитих ансамбала и композиторки на Номусу 2020. Тиме смо желели да скренемо пажњу на креативност бројних хероина, која је током историје дуго била неоправдано занемаривана – напомињу у Монсу. - Слушање и извођење Бетовенових дела уживо сада није могуће. Али зато јесте одабир из богатог опуса овог великана, као и неког другог, и прилика да та нама омиљена дела слушамо у дому, с нашим ближњима. Да се умиримо код куће како бисмо с наше стране помогли да се пандемија болести ковид-19 што пре заврши. И да у томе будемо сложни. Као и у идејама солидарности, заједништва, јединства, у које је уосталом и сам Бетовен веровао, што је унео и у своју “Оду радости”.  На крају и да будемо стрпљиви. Јер, “И ово ће проћи”.

До тада, љубитељима уметничке музике препоручују да музицирају код куће и прате их на Фејсбук страницама Монса и Номуса, где објављују поруке које им стижу од уметника широм света, као и снимке концерата у продукцији Музичке омладине Новог Сада, предлоге за слушање... И, како на крају додају, ускоро се видимо на њиховим редовним концертима и на Номусу. До тада, уколико неко има купљене улазнице за концерте у марту, као и за Номусов програм у априлу, може да се око рефундације договори путем мејлова, а адресе су: mons@eunet.rs и miado@sbb.rs.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести