Норвешки састав Wardruna одушевио публику на Ташмајдану

БЕОГРАД: Светска концертна атракција, норвешки бенд “Wardruna” одржао је вечерас свој први концерт у Србији на Стадиону Ташмајдан у Београду.
вард
Фото: Youtube Printscreen

Наступ познатог састава, популарног по компоновању музике за канадско-ирску ТВ серију "Викинзи", био је планиран 2020. године, али је одложен због пандемије.

Вечерашњи наступ почели су композицијом "Kvitravn" са истоименог последњег албума и затим су представили 16 нумера.

Публика је утонула у магију њихове дискографије коју чини трилогија “Runaljod” и то албуми - “Gap Var Ginnunga” (2009), “Yggdrasil” (2013) и “Ragnarok” (2016), али и “Skald” (2018) и последњи материјал “Kvitravn” (2021), објављен за чувену америчку кућу “Columbia Records”.

„Веома сам узбуђен што ћемо наступити у Београду. Током протеклих неколико година добили смо много порука из овог региона. Добар је осећај што ћемо коначно посетити Србију. Увек је занимљиво посетити нова места, изводити песме и повезати се са људима", рекао је фронтмен бенда Еинар Селвик недавно поводом овог наступа.

Жанровски је готово немогуће дефинисати Wардруну, која је од оснивања 2003. имала обрисе хеви метала: њихова музика је на граници готик и дарк тонова, попут госпела, (рок) опере у специфичном руху, а има делимично елементе хорског интимног спектакла.

Музика са њиховом сценографијом и костимографијом подсећа на древне ритуале, падање у транс, поигравање - експериментисање са различитим стиловима и сензибилитетима.

Ова турнеја бенда је и слављеничка, јер се наредне 2023. заокружује две деценије постојања, а мисија им је да својим наступима широм света представе стару мудрост и традицију Скандинавије.

Еинар Селвик, оснивач групе је доминантан на позорници, премда сви дишу и мисле као једно, раде и стварају у тиму, заједничким снагама вокала и инструмената.

Лидер бенда обратио се публици тек пред крај концерта и то у два наврата речима да они негују традицију песме, композиције и да верује да такву културну баштину и богатство негује и Србија.

Љубитељи бенда су уживали све време у концерту, углавном играјући уз њихове необичне нумере.

"Пуно вам хвала за овако топлу добродошлицу. Нисмо очекивали овако, будући да први пут долазимо код вас", узбуђено је говорио Селвик.

Бенд Wardruna је познат и по томе што одржава ограничени број концерата током године, тако да европска турнеја 2022. обухвата само 11 градова, а Београд је једина престоница са простора бивше Југославије где ће наступити.

"Била нам је част и задовољство да наступамо пред вама. Искрено, желели бисмо и поново да вам дођемо. Надам се да се онда видимо ускоро", ођавио се Еинар Селвик у име бенда и добио огроман аплауз од одушевљене публике на пуном стадиону Ташмајдан.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести