Нови клавир Музичкој омладини донација ЕУ

НОВИ САД: У новосадској Синагоги јуче је представљен нови концертни клавир марке Shigeru Kawai EX-L који је Музичка омладина Новог Сада добила у оквиру пројекта ФИЛМХармониа, финансираног средствима Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 – 2020.
Koncertni klavir marke Shigeru Kawai EX-L koji je dobila Muzička omladina Novog Sada Foto: S. Doroški
Фото: Концертни клавир марке Shigeru Kawai EX-L који је добила Музичка омладина Новог Сада Фото: С. Дорошки

Нови музички инструмент је донирала Европска унија у склопу пројекта Филхармонија у филму који је започео првих дана септембра у Новом Саду, јединственим уметничким спектаклом на коме су пројектовани неми филмови Чарлија Чаплина уз живо извођење музике Загребачке филхармоније и истакнутих новосадских солиста. После три концерта изведена у Новом Саду програм је настављен у Илоку такође три вечери, док ће у 2020. бити одржан још у два града –Суботици и Вуковару.

Први концерт на новом клавиру планиран је за 10. октобар када ће се представити плејада најистакнутијих новосадских пијаниста

- Природно је да се клавир постави у Синагоги где се одржава и највећи број програма Музичке омладине Новог Сада, која је једна од најактивнијих и најуспешнијих промотера музичке уметности, када је реч о организацији квалитетних концерата уметничке музике и угледних манифестација у Новом Саду – рекла је Миа Дорошки из Музичке омладине Новог Сада.- Један од главних циљева овог пројекта, поред унапређења прекограничне сарадње посредством иновативног и атрактивног културног програма, јесте и побољшање услова и квалитета рада, у овом случају Музичке омладине Новог Сада коју је за свог партнера изабрала Загребачка филхармонија.

Музичка омладина се одлучила у овом пројекту за клавир и на тај начин показала да гледа далеко и одговорно према својој средини и музичарима који су овде стасали, гостима који нам долазе из иностранства и младим надама. У овом пројекту поред програмске атрактивности и иновативности, важан моменат чини и повезивање, како две суседне државе, тако и две уметности музичке и филмске и новосадских и загребачких музичара.

Фото: Лорбек уручује златни кључић Радуловићу Фото: С. Дорошки

У име заступника марке Kawai у Србији Сеад Лорбек је јуче предао златни кључић секретару Музичке омладине Новог Сада Милану Радуловићу. Лорбек је указао да у Србији има пуно Кањаи инструмената тако да је то постао и основни бренд када су клавири у питању и изразио задовољство што је Музичка омладина Кањаи препознала као доброг сарадника најављујући да ће ова чувена јапанска кућа ускоро представити једну своју нову инвестицију у Новом Саду.

Захваљујући се на овом драгоценом поклону, чија је вредност 110 хиљада евра, Радуловић је истакао да је пресретан што је Нови Сад након 15 година добио нови клавир јер то град и његови уметници и заслужују. Нови Сад је, по његовим речима изнедрио велики број изузетних пијаниста и ансамбала коју у свом саставу имају и клавир тако да је нови инструмент био преко потребан. Изражавајући наду да ће нови клавири пристизати бољом динамиком него до сада, указао је да ће музичари знати да се на томе одуже средини којој делују. Први концерт на новом клавиру планиран је за 10. октобар када ће се представити плејада најистакнутијих новосадских пијаниста у различитим формацијама.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести