Нови Сад добија нов концертни клавир

У Загребу је потписан уговор на темељу којег ће Нови Сад добити – нови концертни клавир! Музичка омладина Новог Сада и Загребачка филхармонија и формално су, наиме, тиме започели реализацију Интеррег прекограничног ИПА пројекта „Фил(м)хармонија”, који предвиђа, између осталог, гостовање једног од најреспектабилнијих ансамбала на овим просторима крајем лета у Новом Саду, те средином 2020. у Суботици.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Под окриљем пројекта „Фил(м)хармонија” у првим данима септембра Загребачка филхармонија наступиће у Новом Саду три вечери заредом, наравно на различитим локацијама. Но, поред чињенице да ће Новосађани бити у прилици да чују оркестар који ускоро слави век и по постојања, као један од бенефита овог пројекта, који се великим делом финансира средствима Европске уније, наш град ће до краја 2019. добити нови концертни клавир – каже нам први човек МОНС-а Милан Радуловић.

Сам пројекат „Фил(м)хармонија” иначе подразумева приказивање два класика из ере немог филма легендарног Чарлса Спенсера Чаплина – остварења „Малишан” из 1921. и „Циркус” из1928 – док у позадини њихову непролазну музику коју је компоновао сам Чаплин уживо изводи Загребачка филхармонија под управом маестра Крешимира Батинића. Овим се програмом уједно обележава и 130 година од рођења једног од најзначајнијих стваралаца у историји седме уметности - Чарлија Чаплина.

– Пројекат „Фил(м)хармонија” започињемо у септембру у Новом Саду, потом ћемо исти програм извести и у Илоку, да би следеће године пројекат угостила преостала два партнерска града, Суботица и Вуковар – каже за „Дневник” директор Загребачке филхармоније Мирко Бох. – Куриозитет је да ће са нама, као придружени чланови ансамбла, свирати и неколико музичара из Новог Сада. И управо тај детаљ пројекта нас посебно весели, јер њим потичем не само дружење самих музичара, него верујем да подижемо и ниво сарадње наших двеју земаља.

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести