НОВИ СИНГЛ ДАВИДА ТЕМЕЛКОВА Ерупција љубави и мудрости

У једном кратком сусрету у нашој редакцији, певач из Македоније Давид Темелков, кога смо заволели у „Икс фактору”, успео је да побере све комплименте: „Како је културан...тако је шармантан”, коментарисале су колеге, чији нос није лако заварати.
David Temelkov 3 - Foto by Hit Produkcija
Фото: Хит рекордс

Ускоро смо у разговору с Давидом, открили да се иза финих манира и чаробног осмеха крије једна стара душа, која има само 25 земаљских лета.

- Дефинитивно сматрам да ми је „Икс фактор” помогао да се пласирам у прво коло лиге шампиона, односно у лигу естраде. У том шоуу певач у кратком року добије поверење од публике које је тешко одржати након завршетка шоуа, јер се оно мора оправдати и бранити. Трудим се да то урадим и надам се да сам на правом путу - рекао је Давид на почетку нашег разговора о његовој каријери и новом синглу за песму „Љубав” за коју је спот снимљен у Венецији.

Да ли је било понуда након Икс фактора или си опет морао да се пробијаш?

- Добио сам много понуда, чак и од једне иностране дискографске куће, коју сам нажалост одбио, јер сам осетио да није време и да морам прво да изградим неки корен тамо где сам се родио, а дефинитивно је то Балкан. Ми овде имамо посебно срце и душу, барем се мени тако чини. Након Икс фактора требало је да наступам на Егзиту, али у исто време је био и концерт Тонија Цетинског у Пули, поводом 25 година његове каријере. Ипак сам одлучио да наступим код Тонија на концерту. Он ме је касније одвео у просторије Хит рекордса и упознао с Мирославом Русом с којим и данас сарађујем. Тако да сам некако у срцу осетио да сам направио прави корак јер господин Мирослав Рус је постао мој најбољи пријатељ, ментор, музички херој. Сваки дан радимо нешто ново, спремамо полако коначницу првог албума. Имам официјелно пет синглова, али у фиоци стоји добар број нових песама.

Фото: Хит рекордс

Ко су све аутори тих песама?

- Прва песма, којом сам се представио Балкану, јесте „Била је боља”, композитора Мира Буљана - то је био поклон од Тонија за мене. Након тога сам се ауторски изразио у песми „Дишем за нас” и у „Да л он зна”. Моја прва сарадња с Мирославом Русом је била „Љубав на даљину” с којом смо се представили на ЦМЦ фестивалу у Водицама, једном од најпознатијих хрватских фестивала. Друга наша песма је „Љубави” за коју смо снимили спот у Венецији и драго ми је да је песма о љубави добила спот у граду љубави. Надам се да ће се публици свидети. То ми је четврти спот. Једино немам спот за песму „Дишем за нас” захваљујући којој сам постао милионер, хаха, први милион сам добио на Јутјубу преко те песме и драго ми је, јер ми је то прва ауторска песма. Настала је на Русов подстицај.

Често спомињеш Балкан као своје тржиште, да ли је то данас економски једино исплативо за младог певача?

- Не гледам све кроз ту призму, у смислу тржишта и новца. Сматрам да сви ми на Балкану заслужујемо нешто добро и мислим да, као што ми у Македонији волимо квалитетне певаче из Србије, Хрватске или Босне, тако се надам да и ви из Србије, Босне или Хрватске, волите када неко дође с неким добрим производом. Музика и љубав не познају границе, боју коже, нити веру. Једина вера коју музика познаје је љубав. Знам да је то постао клише, али мени се то заиста тако чини. Ја сам до јуче био само слушалац и знам шта сам волео да чујем и доживим, па се трудим да то исто дам мојој публици.

Нешто што волиш да слушаш је Тоше Проески с којим те пореде. Колико те то оптерећује?

- То је природно јер пре свега долазимо из исте земље. Тоше Проески је постао икона и симбол Македоније. Прва асоцијација на Македонију је добра храна, Тоше Проески и Влатко Стефановски. Наравно да ми то поређење не смета. Сви смо ми на неки начин посебни, а Тоше Проески је дефинитвно најбољи певач који се икада појавио на овим просторима. Пре свега је био човек и један прави узор свима нама јер се од њега могло доста научити, посебно у људском делу. Ја сам био из прве руке сведок његовог деловања, јер сам био скоро на свим његовима концертима пошто смо га обожавали. Тоше Проески је био херој моје генерације. Сви смо одрасли на његовим песмама.

Јеси спреман да будеш херој своје генерације?

- Нико не може бити сигуран да ли је спреман, али мора бити истрајан на овом ветру времена. Питање је колико је човек спреман бити планина која пркоси ветру да га не помери и колико сам ја тај човек. Морам признати, да сам дуго о томе размишљао, јер ја ово не доживљавам само као начин зараде. То је велики терет на мојим леђима, одговорност. Музика је дар од Бога, а певање је језик анђела, тако да сви ми који имамо тај таленат, морамо и да га оправдамо. Шта је заправо звезда? Човек који зарађује 50.000 евра по наступу? Мислим да је то нешто друго, то је неки путоказ. Некада људи нису имали ни компасе, ни мобилне телефоне, него су се водили звездама које су им показивале пут. Тај дар који ми имамо као певачи је неки звездани дар да људима будемо путоказ - да буду добри људи, да поштују све различитости и да воле једни друге. Сматрам да су звезде особе које би требало да изведу људе на прави пут.

Фото: Хит рекордс

Спомињао си певање анђела. Ти дефинитивно изазиваш тај ефекат јежења и суза кад певаш. Имаш ли контролу над тим даром, да ли је он увек ту или га некад чуваш за посебне прилике?

- То је мач с две оштрице. Понекад, кад су успешни, људи су превише свесни себе, то пређе у понос и самољубље. Трудим се да будем приземан, а да се максимално дајем. Кад узмем микрофон, није важно да ли ме слуша један човек или 100.000. Искрено, када сам слушао интервјуе других певача када би то изговорили, нисам то разумео, али једноставно љубав према песми и певању је увек подједанака. Некада је јаче када једној особи испричаш причу него кад делиш то с више људи. То је дар од Бога и трудим се да сваку песму изнесем најбоље што умем и да сваку емоцију изнесем искрено. Хвала Богу, у својих 25 година сам имао богато животно искуство, баш ме некако живот љуља и горе и доле, али као што каже Габи Новак „памтим само сретне дане”. У животу увек имамо два пута, или ћемо ићи негативним или позитивним путем. Понекад је пораз већа победа него сама победа јер сам пуно више научио када сам био поражен него кад сам победио. Та победа може да донесе занос који није увек пријатан за људе око вас. И победе и порази су саставни део живота и све морамо примити отвореног срца, у циљу неког већег добра, и онда научимо неке ствари и направимо промене - пре свега на себи јер онда можемо узроковати и неке промене око себе. Свима бих рекао да дијамант остане дијамант и кад падне у блато. Кад се нађете у блату, не брините, неко ће вас наћи и обрисати и опет ћете добити онај стари сјај јер дијамант је дијамант. Никоме није лако, али шта бисмо били без наде и љубави. Морамо бити спремни за размену те енергије јер дефинитивно није само храна неопходна енергија, ту је и нека виша сила која нас држи.

Како си постао тако мудар с 25 година?

- Можда и превише филозофирам. Не знам, можда живот...

Ипак сва та негативна искуства, нису те одвела у бес него си позитивно усмерио енергију?

- Никола Тесла, један од највећих генијалаца на овом свету, рекао је да би могао да напаја градове с негативном енергијом људи - тако да свака енергија може бити каналисана и позитивно. Страх увек постоји и није илузија, како нам неки лајф-коучови кажу. Али ја сам успео да придобијем тај страх да ми буде најбољи пријатељ, да ме увек држи опрезним да никад не уђем у зону конфора која на крају може донети пуно нелагодности. Све у животу што дође - и позитивно и негативно - на крају буде позитивно.        

Шта те позитивно почекује у будућности?

- Јако ми је драго да је након 10 година паузе еруптирао вулкан Мирослав Рус и да правимо песме које људи могу да чују на Јутјубу. Радимо на новим песмама и надам се да ћемо преко лета објавити нови албум.

Снежана Милановић

фото: Хит рекордс

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести