Новосађани на винилу у пет држава

Новосадски панк-рок бенд „Шоплифтерс” (Схоплифтерс) је у јулу месецу на свом „бендкемп” профилу објавио нови ЕП „Форгивер”. Ово је њихов трећи ЕП у низу, после два ЛП-а, а као и претходна два снимљен је у студију у лајв верзији.
shoplifters2.jpg
Фото: Шоплифтерс од првог дана негује препознатљив, мелодичан, звук (архива бенда)

Музички, „Форгивер” је на трагу претходна два ЕП-а, што значи да се ради о четири компактне, мелодичне и енергичне песме, прошаране креативним аранжманима.

О најновијем подухвату бенда основаног пре 15 година разговарали смо са гитаристом Војином Вучићем, поред којег „Шоплифтерс” још чине Ненад Гуцуња (гитара, вокал), Петар Царевић (бас) и Небојша Ћато (бубањ). Војин каже да је својевремено снимање у студију Радио Новог Сада за бенд представљало прекретницу у приступу и начину снимања.

"Први ЕП „Смиле” снимили смо у поменутом студију захваљујући Ћатином тасту који нам је помогао да добијемо три дана бесплатног снимања. Песме смо снимили на „кец, два,три” како бисмо имали више времена за вокале. Овакав концепт снимања нам је савршено одговарао, с обзиром на то да смо били увежбани и снимање инструмената појединачно би нам само одузело од драгоценог времена којим смо располагали. Поред наведених бенефита, уочили смо да у нашем случају снимак има много бољи „грув” и „вајб” кад је одсвиран уживо", каже Војин.

Најновији ЕП бенд је снимио у „Флуид Ноисе” студију на Авијатичарском насељу.

"За микс је био задужен Александар Јовановић, ентузијаста и нерд с којим смо брзо пронашли заједнички језик. Пошто смо добро увежбани, песме смо снимили за пар сати, а увежбаности је припомогла и  седмодневна турнеја по Словенији и Италији на којој смо били месец дана раније", истиче Војин.

Чим плоче стигну, направићемо промоцију. Договарамо свирке у Новом Саду и Београду, а постоје шансе да одемо поново ван граница Србије.

Интересовање за ЕП „Форгивер” је велико, а томе у прилог и податак да ће га на винилу објавити чак пет издавачких кућа: „Waterslide Records” из Јапана, „Брашнецк Рецордс” из Велса, „ПопКид Рецордс” из САД, „Бартолини Рецордс” из Шпаније и „White Russian Records" из Холандије.

"Са „Waterslide Records” смо већ сарађивали. Та кућа нам је прошле године издала компилацијски ЦД „Белиеве” на којем се налазе претходна два ЕП-а и пробране песме са албума „A Fresh Start” из 2013. године", напомиње Војин. Винил је у фази израде и требало би да стигне из Чешке у наредна два месеца. 

"Чим плоче стигну, направићемо промоцију.  Договарамо свирке у Новом Саду и Београду, а постоје шансе да одемо поново ван граница Србије. Поред концерата, ускоро би требало да се појави и спот за једну од песама", открива део планова Војин.

Када је о актуелној новосадској сцени реч, гитариста „Шоплифтерса” сматра да је она много изгубила гашењем „Друштвеног центра”, који је био нуклеус новосадске панк сцене у протеклих неколико година.

"Недавно сам био на свирци у Беочину где су клинци добили простор који функционише слично као и ДЦ. Мислим да је ДЦ поставио нове стандарде деловања и да таква „DIY” етика дуго није постојала у новосадским оквирима. Са друге стране драго ми је да опстаје екипа окупљена око СКЦНС и „То Бе Пунк” фестивала, као и „Rebuild Collective”. Препоручио бих такође људима да посете клуб „Субурбиа”, релативно ново место у Кинеској четврти", вели Војин.

Сава Савић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести