Новосадска пијанисткиња Дуња Црњански међу дванаест одабраних уметника

У пројекту Хо.МЕ (Кућа. Музика. Европа), који окупља уметнике из Мађарске, Аустрије, Шпаније и Србије, учествоваће троје наших одабраних уметника, међу којима је и Новосађанка Дуња Црњански, пијанисткиња и перформерка.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Она ће у наредне три године учествовати у овом пројекту, заједно са композиторима Југом Марковићем и Браниславом Јованчевићем, уз учеснике из осталих земаља.

Кооснивач овог трогодишњег пројекта је платформа Креативна Европа Европске уније, а створен је у сарадњи са четири европске организације које се баве новом музиком, у четири поменуте државе. Заснован на усменој историји, пројекат комбинује музику и друге уметничке облике, као и социјална и техничка истраживања. Његов средишњи део је мала преносива инсталација, у облику куће, која прикупља и обрађује податке о начинима причања прича учесника из различитих заједница.

Пројекат укључује 12 младих уметника различитих жанрова, из поменуте четири партнерске земље, одабраних путем међународног позива, који је био упућен и композиторима, и уметницима из свих уметничких дисциплина. Посебно се обраћала пажња визуелним уметностима и перформансима, односно уметницима који могу показати искуство или јасан интерес за интердисциплинарне и партиципативне праксе. Они би требало да раде на стварању звучне инсталације и мултидисциплинарних перформанса, на основу прикупљених података.

Јесенас је започет пројекат “Хо.МЕ”, недавно су саопштени резултати позива, и овог пролећа се одабрани уметници окупљају у Мађарској. На лето ће ићи на турнеју у све четири партнерске земље, а с јесени долазе сви у Србију. Наредне године ће овај пројекат учествовати на фестивалима нове музике, и учествовати у стварању представе. Све се завршава 2023. објављивањем мрежне базе података, и пројекцијама документарних филмова.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести