Новосадско музичко лето: Севдах, па џез

НОВИ САД: Овогодишње Новосадско музичко лето, из финансијских разлога у нешто смањеном обиму, предвиђа четири концерта на две локације - у врту Средњошколског дома и на броду „Цепелин”, укотвљеном на новосадском кеју. 
k
Фото: Youtube Printscreen

Уобичајено је да ови концерти буду нешто неконвенционалнији у односу на оне које уобичајено током године реализује Музичке омладине Новог Сада”, најављује за „Дневник” секретар МОНС-а Милан Радуловић.

На том фону прве концертне вечери, којој ће 27. јула бити домаћин популарни врт у Николајевској 1, представиће се „Диванхана”, босанскохерцеговачки севдах бенд који изводи традиционалну музику у новим аранжманима који су настали уз утицај џеза, попа и класичне музике.

Верујем да ће новосадска публика, која је ’Диванхану’ већ имала прилику да чује пре неколико година, уживати у овом концерту који смо назвали ’Севдах под липом’, наводи Радуловић.

Већ следећег дана, такође у врту Средњошколског дома, наступиће Мирослав Тадић, легендарни српски гитариста са америчком адресом. Врхунски ионструменталиста који се последњих година усредсредио на композиције, аранжмане и импровизације у којима се комбинују и супротстављају различити музички облици укључујићи барок, класична музику Европе и Индије, фолклорне традиције источне Европе, попут севдаха, са блузом, yезом, фламенком и роком, након сјајних наступа за памћење са колегом по инструменту Влатком Стефановским, овог лета ће се новосадској публици представити кроз дуо са америчком виолинисткињом и вокалном уметницом Ивет Холцварт. Они ће представити програм који ће  ускоро на ЦД-у објавити Кроација рекордс.

Две вечери касније, 30. јула, публика Новосадског музичког лета сели се на Дунав, где ће „Цепелин” угостити Биг бенд Светске федерације Музичке омладине. Ради се о ансамблу од 25 врхунских музичара из 14 земаља, који ће се под управом маестра Луза Бониле током јула припремати у Истри, у чувеном кампу у Грожњану, да би потом кренули на европску турнеју, која ће их водити од Софије па, ето, и до Новог Сада. И финале овог летњег циклуса је у знаку ѕеза. На броду „Цепелин” 1. августа наступиће Новосадски биг бенд под управом Федора Вртачника и са солисткињом Данком Адамов.

Карте за прва два концерта биће у продаји од краја ове седмице, по цени од 800 односно 1.000 динара, док су преостала два концерта, Биг бенда Светске федерације Музичке омладине и Новосадског биг бенда –бесплатна, каже Радуловић.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести