Новосадско музичко лето у знаку  филмске и барокне музике

Нови Сад: Музичка омладина Новог Сада најављује и ове године Новосадско музичко лето, које ће трајати од 20. јуна до 11. августа. Планирано је шест летњих концерата у Синагоги, Градској кући и на броду Цепелин, на којима ће наступити уметници и ансамбли из наше земље и Мађарске, Немачке и Француске.
11-leto
Фото: Dnevnik.rs

" Овогодишњи летњи циклус концерата биће отворен 20. јуна у 20 часова у Синагоги, концертом под називом “Филмска чаролија”, који ће извести Симфонијски оркестар радио-телевизије Србије, под управом маестра Бојана Суђића. Три свите, односно три засебне програмске целине посвећене су музици из филмова “Хари Потер” (Џон Вилијамс), “Господари прстенова” (Хавард Шор) и “Пирати с Кариба” (Ханс Цимер), а кроз музичку авантуру популарних филмских остварења публику ће водити наратор " наводе у МОНС-у.

      Дан после отварања биће обележен и 21. јун, Светски дан музике, већ четврту годину под слоганом “Променада нашег града”, с програмима на броду “Цепелин” и на кеју. Овог пута Светски дан музике посвећен је малишанима, за које су припремљени следећи садржаји: у свечаној сали Градске куће у 11 сати “Прича о Бабару, малом слону” Франиса Пуланка, у извођењу Милице Марковић – Данијеле Олачи, (клавир) и Милоша Радуловића (наратор); на броду “Цепелин” и кеју од 16 часова “Хендс арт ликовна радионица” и изложба радова „Музици у част“ / „Четком у ритму“; Креативни погон: Перформанс / анимација Новосађана; Културно склониште: концерт у 20 часова и изложба лампиона - радова деце и уметника из Центра „Жил Верн“. Улаз на ове програме је слободан.

      Затим нас 25. јуна очекује концерт вокалног ансмбла „Маријенхан“ из Немачке с гостима - Певачким друштвом Хор “Браћа Барух” и Јеврејским камерним оркестром и солистима Народног позоришта, који ће под диригентским вођством Стефана Зекића извести монументално дело “Магнификат” Јохана Себастијана Баха.

      Концерт барокног оркестра “Савариа” из Мађарске, који ће изводити мање позната дела 17. и 18. века на аутентичним инструментима из тог времена, најављен је за 26. јун.

" На Новосадском музичком лету прославићемо заједно и 20 година рада Гудачког квартета ТАЈЈ, којем ће се на сцени, поводом овог јубилеја, придружити његови сарадници, угледни уметници из наше земље и из иностранства: Един Карамазов, Лело Ника, Соња Антунић и Јелена Кончар " најављују у Музичкој омладини Новог Сада, уз напомену да ће овај концерт бити одржан 30. јуна на броду „Цепелин”. За крај, млади ансамбл “Фестен” из Француске ће 11. августа приредити „мали музички џез роман“, који ћемо, ако је судити према речима светске критике, прочитати „у једном даху“.

Н. П-ј.                    

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести