Новосадско музичко лето : Стефановски, Тадић, Дедић...

У организацији Музичке омладине Новог Сада у уторак, 21. јуна, биће обележен Светски дан музике. Програм ће се одвијати на броду „Цепелин”,

укотвљеном на новосадском кеју,  а отвориће га Дувачки оркестар Зрењанин-Нови Сад под управом тромбонисте Бранислава Гагића. Концерт почиње у 19 часова а оркестар ће изводити популарне филмске теме као и хитове групе АББА.

– Потом ће наступити Велики народни оркестар РТВ на челу са Мићом Јанковићем и концертмајсторима Лучаном Петровићем и Пол Ђулом. На њиховом репертоару се налази мутика овог поднебља и верујем да ће публика истински уживати у наступу овог сјајсног ансамбла – најављује секретар МОНС-а Милан Радуловић. – За сам крај вечери, од 20.30 па наредна два-три сата, планирана је на броду велика игранка уз Бошка Дудварског и његове „Олд тајмерси”.

Обележавањем Светског дана музике практично почиње и Новосадско музичко лето МОНС-а, које ће овог пута бити у знаку седам „некласичних” концерата. Када се стишају одјеци Егзита у већ препознатљив летњи концертни простор, врт Средњошколског дома у Николајевској улици, долазе Влатко Стефановски и Мирослав Тадић. Овај легендарни гитаристички дуо наступом у Новом Саду 29. јула обележиће 20 година заједничког музицирања, као и најавити нови албум који излази на јесен.

–  Већ 5. августа нас очекује сусрет са вероватно најбољим yез пијанистом ових простора, Матијом Дедићем, који ће представити албум „Матија свира Арсена“. Реч је о материјалу који је настао у „Лисинском“ непосредно након смрти Арсена Дедића, када је Матија извео неке од најпознатијих очевих композиција, од „Све што знаш о мени“, „Модерато цантабилле“ и „Кућа поред мора“ до музичке теме по којој је остала препознатљива серија „У регистратури“. Иначе, за овај албум, који је покупио безмало све „Порине“, својеврсне музичке Оскаре који се додедљују у западном нам комшилуку, критичари кажу да је најбољи издат у последњих десет година у Хрватској.

У наставку Лета следи сусрет са певачицом Весном Писаревић, познате по веома успешној каријери у свету поп музике. Овог пута она ће, међутим, изводити yез стандарде, и то у сарадњи са два врсна уметника који долазе из САД – контрабасистом Крисом Далгреном и бубњарем Yоном Бечом.
– У сарадњи са Нишвил yез фестивалом реализоваћемо средином августа два концерта. Најпре нам 12. августа долази аргентински Танго џез квадртет, о којем се најафирмативније изразио стари зналац новосадске публике, чувени Ришар Галијано. Иначе, велику помоћ у реализацији овог концерта пружила нам је Амбасада Аргентине у Београду. Три дана касније чућемо и трио француског пијанисте Ремија Паносиана.
То, међутим, неће бити све, напротив – шлаг је остављен за финале...

– Циклус концерата Новосадско музичко лето закључиће Росенберг Гyпсy Јаж трио. У врту Средњошколског дома чућемо тако чувеног Стокела Розенберга, композитора и једног од највиртуознијих гитариста данашњице, коме ће друштво правити контрабасиста Јурица Штелм, те гитариста Мате Матишић, иначе угледни хрватски синеаста, коаутор култног филма „Свећеникова ђеца“. А за сам крај лета биће одржана сад већ традиционална игранка „Под сјајем звезда ове ноћи“ у дворишту Змај Јовине гимназије, са Новосадским биг бендом под управом Федора Вртачника.

Мирослав Стајић
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести