Одржан концерт пијанисткиње Валентине Лисице на Коларцу

БЕОГРАД: Позната украјинско-руска пијанисткиња Валентина Лисица вечерас је одржала самосталан концерт у Београду у Великој дворани Коларчеве задужбине, у оквиру успешног музичког серијала “Steinway & Sons”.
Танјуг/Раде Прелић/Валентина Лисица
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Валентина Лисица

Иако се дало наслутити да ће уметница можда одложити свој наступ услед веома тешке и осетљиве ситуације која се догађа на релацији Русија - Украјина, пијанисткиња је ипак дошла да се сретне са српском публиком.

Уметница се представила са веома амбициозним двочасовним програмом: Сергеј Рахмањинов - “Прелиди”, “Соната бр. 2”, Фредерик Шопен - “Полонеза-Фантазија”, “Скерцо бр. 2 и 3”, “Анданте Спианато и велика бриљантна полонеза”, “Херојска полонеза”, као и Петар Иљич Чајковски - “Словенски марш”.

Пијанисткиња која рођена у Кијеву, Украјини, тадашњем С С СР-у, са коренима из Русије и Пољске, припремила је са публику Коларца два колосална поглавља у оквиру првог чина, где је главни био Рахмањинов.

Лисица је прву целину посветила “Прелидима”, и представила шест музичких комада - Прелид оп. 3, бр. 2, оп. 32 (бр. 5, 10, 12), оп. 23 (бр. 4, 5), као градацију једне монументалне дуге серије.

Без даха је олако “савладала” свих шест сегмената, које је публика пратила не трепнувши, а онда је прешла на изазовну композицију “Соната бр. 2, оп. 36” са три става - “Allegro agitato”, “Non allegro - Lento” и “L'istesso tempo - Allegro molto”.

Други чин вечерашњег садржајног концерта богатог програма, Лисица је отворила са колекцијом Фредерика Шопена - “Полонеза-Фантазија” оп. 61, Ас Дур, “Скерцо бр. 2 (оп. 31) и бр. 3 (оп. 39)”, “Анданте Спианато” и велика бриљантна полонеза” оп. 22, Ес Дур, да би маестрално дочарала завршетак серијала из пет целина са делом - “Херојска полонеза”.

Након огромног аплауза и овација које је пијанисткиња доживела после два сата изузетног програма, сигурно је да ће српска публика убудуће још дуго гледати и слушати ову уметницу на позорници Коларца или других установа.

Лисица је данас права интернет звезда, једна од најгледанијих класичних музичара онлајн.

Најпопуларнија "Јутјуб пијанисткиња" данашњице, како је зову, постала је светски позната када је делила снимке својих клавирских концертних извођења на тој видео платформи.

Данас, украјинско-руска плава дама, има скоро 700.000 пратилаца - фанова и преко 260 милиона прегледа, од којих само снимак са извођења "Месечеве сонате" Лудвига ван Бетовена броји преко 55 милиона гледалаца.

Као права „Јутјуб сензација" класичне музике, ипак је имала одакле да крене, јер љубитељка уметности и музике, клавир је почела да учи рано, са само три године, а са четири је већ имала свој први наступ. Данас, Валентина живи између Москве и Рима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести