Оперски студио "Војислав Солдатовић" почиње рад у СНП-у

НОВИ САД: Међународни оперски студио "Војислав Солдатовић" започиње са радом у оквиру Српског народног позоришта и намењен је младим певачима и диригентима од 20 до 35 година из Републике Србије и свих осталих земаља који су спремни да започну своје усавршавање и прве кораке на сцени.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Имајући у виду све већу препознатљивост опере Српског народног позоришта у региону али и Европи, успешно учествовање на међународним фестивалима, управа позоришта је донела одлуку да се оснује међународни оперски студио "Војислав Солдатовић" који ће почети са радом у октобру 2022. године.

Руководиоци оперског студија ће бити Виолета Срећковић, првакиња опере Српског народног позоришта, Александар Којић, диригент Српског народног позоришта и Дејан Прошев, редитељ и директор опере из Скопља.

У оквиру програма оперског студија биће организоване и стручне радионице током године и учешће у продукцијама оперског студија које ће обогатити и светски признати педагози и диригенти, попут маестра Константина Орбелиана, директора Њу Јорк градске опере, Соње Мазар, оперског педагога и директорке Јерусалимског оперског фестивала, Нелсона Калзија, оперског педагога из Миланске скале, Давида Гаратини Рајмондија, редитеља, Томаса Букстигела, директора опере Хајделберг, Антони Брамела, шефа диригента државног театра Гертнаплаз из Минхена и Жељка Лучића, нашег светски прослављеног баритона.

Управник Српског народног позоришта Александар Станков је поводом оснивања првог међународног оперског студија каже да је покретање овакве врсте програма за стручно усавршавање младих од изузетне важности за афирмацију младих уметника.

"Посебно је значајно јер први пут у нашој земљи млади певачи и диригенти ће имати прилику да обогаћују своје знање, како са професионалним уметницима Српског народног позоришта, тако и са реномираним и светски признатим уметницима из целог света. Оперски студио представља легат нашег редитеља Војислава Солдатовића који је оставио дубок траг у опери Српског народног позоришта. На овај начин потрудићемо се да његово име и даље живи на сценама Српског народног позоришта" казао је Станков.

Усавршавање у Опреском студију је бесплатно, а аудиција ће бити одржана 17.октобра са почетком у 14 часова на великој сцени "Јован Ђорђевић" Српског народног позоришта.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести