Почињу Новосадске музичке свечаности

Концертом Београдске филхармоније, под диригентским вођством Данијела Рајскина (Русија), и солистом на клавиру Александром Гавриљуком (Украјина), вечерас у 20 часова у Српском народном позоришту биће отворене Новосадске музичке свечаности.
в
Фото: Емир Мемедовски

Поклонике уметничке музике очекује 13 концерата, који ће бити одржани у наредних 10 дана, и публику уверити у квалитет који Номус увек нуди, а музике ће бити у изобиљу, разнолике, од барокних арија и Брамсових квартета и квинтета, до ритмова Америке и познатог “Оксижена” Жан-Мишела Жара.

Оркестарски звук чуће се, осим вечерас, још на једном концерту Номуса, 21. априла у Синагоги, када ће се Војвођански симфонијски оркестар представити у новом руху, с програмом yез музике, и “Ритмовима Америке”, како и гласи наслов композиције Боба Минцера, коју ћемо премијерно чути на овим просторима. „Симфоничари” ће извести и композицију “У граду” Леонида Бернштајна, као и легендарну “Рапсодију у плавом” Yорyа Гершвина, и тиме обележити јубиларне годишњице њихових рођења. Под диригентском управом Тимотија Редмонда (Велика Британија), ВСО ће наступити са Сигнум саксофон квартетом и пијанистом Матијом Дедићем, као солистима. 

Неколико концерата биће у знаку камерне музике. Један од њих биће посвећен Моцартовој музици, а приредиће га 20. априла у Синагоги познати словеначки уметници који су остварили завидне светске каријере: чувена флаутисткиња Ирена Графенауер (Словенија), једна од највећих уметница са ових простора, коју овдашња публика добро познаје, као и изузетног кларинетисту Мату Бекавца. Они ће наступити уз пратњу гудачког квартета Кронберг академије из Немачке.

Војвођански симфонијски оркестар представиће се у новом руху, с програмом џез музике

Два камерна концерта посвећена су музици Јоханеса Брамса, коју ће изводити фестивалски квартет. Његови чланови су виолинисти Роберт Лакатош и Оскар Варга, виолиста Јожеф Бисак, те виолинчелисткиња Ирена Јосифоска. На првом концерту, 23. априла, придружиће им се кларинетиста Александар Тасић, а на другом, 25. априла, пијанисткиња Рита Кинка. Два клавирска реситала биће приређена једне вечери овогодишњег Номуса, 22. априла, захваљујући програму “Грађење мостова” чувеног светског пијанисте Андраша Шифа. У Синагоги ће свирати двојица младих мађарских пијаниста, победници значајних међународних конкурса, Золтан Фејервари и Јанош Палојтај.   Оркестар “ЛГТ Yоунг Солоистс” ће, пак, представити младе уметнике из 13 земаља, а јединствен је по томе што су сви чланови уједно и солисти. Вече испуњено енергијом младих, на Номусу ће протећи у њиховом извођењу дела Тартинија, Холста, Вирена, Ваксмана, Паганинија и Ботезинија. Један од некадашњих учесника Номуса, а њих је више ове године, јесте и виолиниста Барнабаш Келемен, који овог пута учествује са својим квартетом. Келемен квартет ће наступити са нашим изузетним пијанистом Александром Маyарем, такође још једним уметником који се враћа на Номус.

На Новосадским музичким свечаностима ће наступити и дуо хармонике и багламе “Медуотеран”, са виолинистом Жилом Апапом из Француске. Музичка палета овог концерта обухвата комбинације yеза, танга, етно мелодија и неокласике. На програму су традиционалне и композиције Сарасатеа, Бартока, Пјацоле и Лигетија. Још један дуо приређује концерт на овогодишњем Номусу, а чине га пијанисткиња Биљана Горуновић и виолиниста Мирослав Павловић, који ће извести дела Василија Мокрањца, Шостаковича и Равела.

Музика Бетовена и Дворжака  чуће се на концерту “НС ћамбер енсембле”, састављеног од новосадских музичара. Публика ће имати ретку прилику да слуша и вокалну барокну музику на овогодишњем Номусу, на вечери Хендлових арија, у извођењу сопрана Роберте Инверници, која ће наступити 27. априла са ансамблом Академија “Херманс” из Италије.

Крај Номуса биће громогласан, захваљујући концерту хрватског ансамбла удараљки “Судар перкашн”, који ће 29. априла, на затварању фестивала, извести “експлозиван и ексклузиван” програм под називом “Оксижен”. Чине га композиције чувеног зачетника електронске музике Жан- Мишела Жара, које ће бити изведене у посебним верзијама за ударачки ансамбл.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести