Пола века од смрти Џима Морисона, фанови одали почаст

ПАРИЗ: На 50. годишњицу смрти Џима Морисона, љубитељи његове музике из Француске и широм света дошли су данас да му одају почаст на гробљу Пер Лашез у источном Паризу, где је сахрањен фронтмен Дорса.
d
Фото: Ilustracija

Морисон је сахрањен 7. јула у Углу песника, на познатом гробљу Пер Лашез у источном Паризу, на којем почивају и Едит Пјаф, Оскар Вајлд, Оноре де Балзак, Марсел Пруст и многи други.

Место на којем је Џим сахрањен, неко време није било ни обележено, док француски званичници нису поставили плочу која је врло брзо украдена, а многи од данашњих посетилаца су донели свеће и фотографије, неки од њих су палили штапиће тамјана близу његовог гроба, док их је полиција у близини посматрала, преноси АП.

Трећег јула 1971, пре тачно пола века, Морисон је умро од срчаног удара, када је смрти имао 27 година, што га сврстава у такозвани Клуб 27, групу чувених блуз и рок музичара који су преминули у 27. години.

Због своје необуздане личности и текстова, као и препознатљивог гласа, непредвидивих наступа и драматичних околности које су окруживале његов живот и рану смрт, музичка критика и обожаваоци Морисона сматрају једним од најзначајнијих и најутицајнијих музичара у историји рока.

Морисон је рођен на Флориди 1943. године, а идеју за оснивање групе добио је још док је студирао филм на Универзитету у Калифорнији раних шездесетих прошлог века.

Уметник је дао име групи "Дорс" према наслову књиге британског писца Олдуса Хакслија "The Doors of Perception" (Врата перцепције) и цитату из те књиге - "Кад би се врата перцепције отворила, човеку би се све појавило онако како јесте - бесконачно".

Основао је Дорсе са колегом Рејом Манзареком, а њихов први албум, објављен је 1967. године и песма „Light My Fire " са албума постала је хит број 1 у САД.

Морисон је направио свој последњи албум са Дорсима, 1971. године, а убрзо потом се преселио у Париз.

Тамо је 3. јула 1971. године пронађен мртав у кади, није извршена обдукција, а оспоравају се извештаји о томе шта је проузроковало његову смрт.

На 20. годишњицу његове смрти 1991. славни редитељ Оливер Стоун снимио је филм "Дорси" о Морисоновом животу, са Валом Килмером у главној улози.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести