Понавља се суђење за крађу скупоцене виолине Лајку Феликсу

Апелациони суд у Новом Саду укинуо је пресуду Основног суда у Бечеју којом су Предраг Јовишић (44) из Старе Пазове и Ненад Симетић (51) из Темерина осуђени на укупно шест година затвора због крађе скупоцене виолине Лајку Феликсу.
lajko feliks
Фото: Youtube Printscreen

Подсетимо, Јовишић је неправоснажно осуђен на четири, а Симетић на две године затвора.

Како “Дневник” незванично сазнаје, Апелациони суд је наложио да се суђење понови јер нису потпуно утврђене све чињенице.

Према нашим сазнањима, спорно је било и вештачење вредности инструмента које је процењено на око 250.000 евра, иако се првобитно говорило да скупоцени инструмент кошта око пола милиона евра.

Нови главни претрес биће одржан у Основном суду у Зрењанину јер је суд у Бечеју тражио да случај буде уступљен другом, територијално најближем суду због болести судије, тако да ће се оптужени наћи пред новим судијом већ 10. августа.

Скупоцени инструмент “Доменико Монтано” украден је 1. новембра 2019. године у Бачком Петровом Селу, док је музички уметник Лајко Феликс био на гробљу са супругом поводом празника Сви Свети.

Као што смо писали, виолину из 1800. године, уметник је претходно изнајмио од једног колекционара из Беча и носио је свуда са собом у коферу, а кобног дана, када је украдена, оставио ју је на задњем седишту кола, јер није хтео да је уноси на гробље. Како је рекао, аутомобил доџ, суботичких регистарских ознака, паркирао је у Улици Арпада Балажа 38. Петнаестак минута касније, када се музичар са супругом врато до кола, видео је да виолине нема и одмах обавестио полицију.

Месец и по дана касније, скупоцена виолина је пронађена у Новим Бановцима. Оперативци новосадске криминалистичке полиције, заједно с колегама из Сремске Митровице ухапсили су Симетића и Петра Јовишића, док су Петровом брату Ненаду, који се теретио за прикривање, лисице на руке стављене 31. децембра 2019. године. Он је с тужилаштвом у Бечеју склопио споразум о признању кривице, након цега му је изречена казна шест месеци кућног затвора.

Ненаду Симетићу је у међувремену, притвор у којем се налазио од 1. јануара ове године, замењен кућним притвором, док је одлучено да Петар Јовишић и даље остане иза решетака.

Виолина је музичару враћена у другој половини јануара, а „Војвођански Паганини” је тада истакао да није очекивао да ће бити пронађена јер се до сада није десило да украдени вредни музички инструменти буду пронађени.

– То што је новосадска полиција направила је веома велика ствар – изјавио је тада Феликс. – Та виолина није ни моја, него мог пријатеља из Беча, а ја је користим. У тој виолини не видим новац, упркос њеној великој вредности, него алат који за мене вреди више од новца.

Музичар је, подсетимо, виолину изнајмио од једног колекционара из Беча да би на њој свирао. Ради се о врло реткој виолини – на целом свету има само 15 таквих. Осим што је из 1800. године, њена особеност се огледа и у томе сто је направљена у италијанском граду Кремони и врло је квалитетна.      

Д. Николић

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести