Представљена песма и видео спот "Полетео соко сиви"

БЕОГРАД: Песма и видео спот "Полетео соко сиви" у извођењу глумца и певача Милана Васића, који приказује најлепше кадрове Косова и Метохије, представљени су у Београду.
m
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Спот за ту песму сниман је на више локација - Шар планини, Прилепцу (родном месту Цара Лазара), Дечанима...а у потпуности га је помогла и подржала Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

Васић је рекао да је на овај начин желео да се одужи КиМ за, како је навео, прелепо детињство које је тамо провео, али и да сачува мелодику из јужне спрске покрајине јер "ко ће ако нећемо ми са КиМ".

Кад би се као ја сви који су из Војводине и осталих делова Србије бавили својим коренима и породицом били бисмо јачи, али мислим да ће овај спот помоћи томе да виде шта значе породица, огњиште, вера. Мој циљ је да то негујем јер мислим да без тога не постојимо, рекао је Васић.

Истакао је да је поносан што је са КиМ и додао да му је циљ да кроз ову песму и спот дочара лепоте јужне српске покрајине.

Поента је да прво мом народу који живи на КиМ пружим ово да уживају док живе доле, а са друге стране да људима, а поготово деци која више не знају где је КиМ дочарам лепоту тог дела наше земље од Шар планине преко Дечана, Грачанице, мог краја - Великог Ропотова... да виде и пожеле да оду тамо, рекао је Васић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је рекао да су многе песме испеване о КиМ и судбини српског народа на месту где се, како је навео, вековима небо и земља додирују и где се готово сваког дана сусрећу страдање и радост живљења.

Навео је да не може свако да пева о КиМ и додао да песме о нашој јужној покрајини представљају својеврсни зов српске душе и ођек славе наших великих предака, али и аманет и завет нашим будућим генерацијама.

Чини ми се да о КиМ могу да певају само они који су се напојили воде са Шар планине, одрастали поред Високих Дечана, коло заиграли у порти Грачанице, који су се молили Светом Јоаникију Девичком и заплакали на Газиместану. Не може свако да донесе песме са КиМ и о КиМ, али има једно момче са тих простора које је својим гласом и душом успело да донесе сву узвишеност Косовско метохијских песама и зато смо данас овде, рекао је Петковић.

Подсетио је да је Канцеларија за КиМ помогла да светлост дана угледа и прва песма "Ја сам момче са Косова" коју је такође извео Милан Васић, а која је, како је рекао, одмах ушла у срце и душу народа не само на КиМ већ широм других крајева Србије, али и света.

Навео је да је поред свега значајног што држава ради на КиМ пођеднако важно што се улаже и у овакве пројекте јер је то, како је рекао, изградња духовних грађевина које остају иза нас, а које натапају и срце и душу не само сузама него и радошћу, а то је оно што нам, каже, у овим тешким данима посебно треба.

Директор ПГП РТС-а Владимир Граић је рекао да у Србији имамо добрих глумаца који умеју да певају, а да је међу њима и Милан Васић који је, додао је, диван човек који је показао да је перфекциониста.

Две песме и два спота изгледају перфектно, рекао је Граић.

Текст за песму "Полетео соко сиви" написао је Мирољуб Јевтић, а композитори су Драган Николић и Дејан Аксић, који је радио и аранжман.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести