Преминуо амерички певач Хари Белафонте

ЊУЈОРК: Певач, глумац и активиста Хари Белафонте преминуо је данас у 96. години од срчане инсуфицијенције, у својој кући у Менхетну.
a
Фото: Youtube Printscreen

Поред извођења глобалних хитова као што је ''Day-O (Banana boat song)", освајања награде Тони за глуму и појављивања у бројним играним филмовима, Белафонте је подржавао иницијативе из 1960-их за освајање грађанских права црних Американаца, водио кампању против сиромаштва, апартхејда и сиде у Африци, и подржавао левичарске политичаре у свету као што су Фидел Кастро и Уго Чавес, преноси Гардијан.

Белафонте је рођен 1927. у Харлему у Њујорку, и након завршетка рата, радио је као помоћник домара. Након тога, похађао је часове глуме, заједно са Марлоном Брандом, Волтером Метјуом, а новац је зарађивао певајући фолк, поп и џез нумере у њујоршким клубовима, у бендовима чији су чланови били Мајлс Дејвис и Чарли Паркер.

Свој деби албум, збирку традиционалних народних песама, објавио је 1954. године, а његов други албум ''Белафонте'' је 1956. био на првом месту Билбордове листе најпродаванијих албума.

Био је жестоки заговорник левичарске политике, критиковао је ''јастребовску'' спољну политику САД, водио кампању против нуклеарног наоружања и састајао се и са Кастром и са Чавесом.

Он је на састанку са Чавесом 2006. описао тадашњег америчког председника Џорџа Буша као ''највећег терористу на свету'', а Бушове сараднике црне боје коже Колина Пауела и Кондолизу Рајс као ''робове који раде у кући господара, уместо на пољима''.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести