Преминуо композитор Мирко Шоуц, аутор песме "Заклео се бумбар"

Српски композитор и џез музичар Мирко Шоуц преминуо је у 90. години, сазнаје Тан‌југ.
w
Фото: Youtube Printscreen

Оставио је дубок траг као аутор и извођач на југословенској музичкој сцени, а његово је дело и једна од најомиљенијих и најизвођенијих дечијих песама на овим просторима „Заклео се бумбар“.

Мирко Шоуц рођен је 29. јуна 1933. године у Земуну, а  већ са пет година имао је први професионални наступ.

Дипломирао је 1960. године на Музичкој академији у Београду, на теоретском одсеку са клавиром као главним предметом у класи проф. Милице Маријановић и Марка Тајчевића.

Шоуц је музичар који је својим композицијама различитих жанрова, као и свестраним музичким ангажовањем, стекао високи углед, популарност и обележио цео један период музичког живота од педесетих до деведесетих година 20. века.

Један је од зачетника, најпознатијих композитора и интерпретатора џез музике на овим просторима, а нарочито је познат и цењен као виртуоз на џез хармоници.

Велики део стваралаштва посветио је дечјој музици, а песма Заклео се бумбар је једна од најомиљенијих и најизвођенијих дечијих песама на овим просторима.

Аутор је преко 200 наслова различитих жанрова (џез, дечија, забавна и музика у духу староградских песама).

За свој стваралачки рад награђен је бројним, најпрестижнијим наградама: Награда за животно дело Интернационалног џез фестивала НИШВИЛ, Орден рада са златним венцем, Награда Удружења композитора за животно дело, Златни кључ (награда за трајни допринос дечијем стваралаштву), Повеља удружења џез музичара, Златни микрофон (награда Радио Београда), награда „Цар Константин“.

Међу првим је добитницима националне пензије, која се додељује као признање уметницима који су својим стваралаштвом дали врхунски допринос српској култури, наводи РТС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести