Руски пијаниста Дмитриј Алексијев 8. априла у Коларцу

БЕОГРАД: Руски пијаниста Дмитриј Алексејев наступиће први пут у Београду 8. априла у Коларчевој задужбини у оквиру "Сеинвеј енд санс" концертне сезоне, саопштили су данас организатори.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Како је најављено, Алексијев ће у Београду изводити дела Јоханеса Брамса Два корална прелудијума за оргуље, оп.122 број 6 и број 10, у сопственој транскрипцији, Сонату број 3 ф-мол, оп. 5 и Хорски прелудијум оп.122, број 8, такође у сопственој транскрипцији, као и Фантазију Ц дур, оп. 17 Роберта Шумана.

Алексејев је почео свирати клавир са 5 година, а касније на Московском конзерваторијуму професор му је био истакнути совјетски пијаниста и педагог Дмитриј Башкиров. Освојио је награде на такмичењима Маргерит Лонг у Паризу 1969. године, Георге Енеску 1970. у Букурешту и Чајковски 1974. у Москви, док је 1975. године у Лидсу постао први првопласирани пијаниста који је дошао из Совјетског савеза.

"Његови реситали на водећим светским концертним позорницама и концертни наступи са најпрестижнијим оркестрима обезбедили су му позицију једног од ''најистакнутијих пијаниста тог времена'' (Дејли Телеграф)", подсећа Пиано ленд, организатор циклуса "Стеинвеј енд санс" у Коларцу.

Његов богат репертоар, чији је део и снимљен, укључује између осталог дела Шумана, Брамса, Прокофјева, Шопена, Рахмањинова и Шостаковича, а каријеру су му обележили концерти са водећим оркестрима као што су Берлинска филхармонија, Чикашки симфонијски оркестар, Филаделфијски оркестар, Краљевски Концертгебау из Амстердама, Оркестер де Парис, Израелска филхармонија и Минхенски баварски радио.

"Техника јесте битна али за мене најбитнија ствар је личност, како клавир звучи под прстима пијанисте као и смисао и лепота музике. Како музичар разуме душу музике", рекао је својевремено Алексијев.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести