Сећања славног музичара Зубина Мехте

БЕОГРАД: Издавачка кућа "Самиздат Б92" објавила је сећања Зубина Мехте, једног од најславнијих светских диригената, која је он насловио "Партитура мог живота", писану уз помоћ грофице Ренате фон Матушка.
d
Фото: Youtube Printscreen

Књигу је са немачког превела Зорана Козоморић. 

За српске читаоце и љубитеље музике ова књига има посебну вредност јер Мехта није пропустио да са симпатијама пише о својим наступима у Београду, где је долазио још док је био студент и зато се увек радо одазивао позивима из Србије да наступи са Београдском филхармонијом.

Мехта је рођен 1936. године као син фабриканта памуком у Бомбају, који је припадао Парћанима, народу са територије која данас делом припада Индији, а делом Ирану. 

Мехли Мехта, Зубинов отац, веома рано се одушевио западњачком музиком и тако је Мехта растао окружен очевим музицирањем, слушањем грамофонских плоча и учцењем да свира неке инструменте. 

Мехта у првом поглављу описује своје детињство као веома срећно јер су њега и брата родитељи чували, како не би осетили политичке немире у Индији која је захтева независност.

Да би читаоци сазнали његово порекло, он је навео да су Парси били верска заједница коју је основао 600 године пре нове ере Заратруста у Персијии који је проповедао религију зороастризам.

Током Сасанидске династије од 3. до 7. века када су Персију запосели муслимани Парси који нису хтели да прихвате нову религију иселили су се у подручје северно од Бомбаја, а међу њима су били и Мехтини преци.

Он признаје да нема ништа против што су га у Европи и уопште на Западу сматрали Индусом и још увек има индијски пасош, али унутар породице и даље следи религију својих предака, која је веома блиска јудаизму..

Нема сумње да му је отац био веома надарен јер је сам научио да свира виолину и током живота се трудио да се бави извођењем класичне европске музике. 

Заслуга Мехтиног оца је да је у Бомбају основао први симфонијски оркестар у Индији у коме је било дошта имиграната Јевреја који су били професионални музичари избегли пред Хитлером. 

Отац је свирао соло партије, а сину је препустио да држи оркестар на окупу, што Мехта данас сматра својим првим дириговањем.

Међутим, његова конзервативна породица је одлучила да Зубин студира медицину и он је морао да поступи према одлуци породице, али после прве године студија убедио је родитеље да га пусте да постане музичар.

Тако се Зубин обрео у Бечу где је један његов рођак такође студирао музику, а он је вредно учио да би био примљен на чувену бечку Музичку академију, где се темељно учила теорија што је према речима Мехте било за њега веома драгоцено.

Тада је донео одлуку да му је крајњи циљ да постане диригент, а у међувремену је морао да учи да свира неки инструмент и то је био контрабас. 

То је било време када је уместо да оде на распуст вредно учио да би га за ученика примио најбољи професор дириговања Ханс Сваровски, кога веома често помиње кроз целу књигу. 

Следе занимљиве анегдоте о првим насатупима у свету музике, али и о приватном животу, јер се оженио још на студијама и добио ћерку и сина. Тај брак са колегиницом музичарком није опстао, јер је почело Мехтино лутање по свету да би стекао искуство, радио са славним музичарима и борио се да буде ангажован.

У том периоду су и његови први контакти са музичком сценом ондашње Југославије. 

Следе поглавља о Мехтиним сусретима са познатим музичким величинама у свету, политичарима, о његовом другом браку са Ненси који још увек траје, али и о скандалима који су пратили младог, лепог и заводљивог "Индуса".

Тако је отворено говорио о двоје своје ванбрачне деце из неке кратке авантуре у САД између два брака и сину који се родио док је радио као шеф израелског симфонијског оркестра, као и о својој љубави према супрузи која му је оба "греха" опростила.

Мехта са свих четворо деце одржава најбоље односе и данас има још и шест унука.

Зубин Мехта са толико страсти говори о музици, а посебно о његовом труду да почне да се бави и дириговањем опера и његовим напорима да се стара да представе у целини, а не само са музичке трачке гледишта, буду како је он желео.

Предивно је сазнати да Зубин Мехта има још пуно планова и да "ће радити на свим кључним местима која већ деценијама одређују његов живот" - у Израелу, Фиренци, Бечу, Минхену... 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести